Mogu li dobiti trudnoću s mikroadenom hipofize?

Hipofiza je žlijezda koja pripada endokrinome sustavu. Ona je odgovorna za proizvodnju sedam hormona, bez kojih je potpuno ljudsko postojanje nemoguće. Tijekom rada željezo utječe na rad genitalija, štitnjače i nadbubrežne žlijezde.

Ali ponekad se događaju takve stvari koje ne uspijevaju i formira se mikroadenoma hipofize. Za vrijeme toga, kako žlijezda raste, ona počinje negativno utjecati na živčane završetke organa vida, istiskujući ih. Zbog toga se vid osobe može značajno pogoršati i tijelo može patiti.

Važno je znati! Ne samo da adenom u hipofizi može poremetiti proizvodnju hormona. To se događa kada se u ovoj žlijezdi pojavi bilo koji tumor. Stoga se u tijelu javlja kvar, pojavljuju se živčani poremećaji i poremećaj protoka krvi.

Danas, s mikroadenomom tijekom trudnoće, možete koristiti bilo koju metodu liječenja koju morate najprije složiti s liječnikom. Ponekad se patologija može manifestirati tek nakon što je došlo do začeća. Ovdje, tijekom liječenja morate biti oprezni da ne oštetite fetus.

Liječnici kažu da je prije trudnoće važno provesti pregled kod endokrinologa, koji će provesti pregled i procijeniti sve rizike za trudnice. Ponekad nakon pregleda može preporučiti prenošenje začeća, au ovom trenutku eliminirati patologiju u njegovu tijelu.

klasifikacija

Ova patologija može biti dva tipa:

U prvom slučaju, s povećanjem žlijezde dolazi do povećanja proizvodnje hormona. Stoga je ova patologija podijeljena u nekoliko tipova. Sve ovisi o tome koji hormon proizvodi. Ovo je:

 • prolaktinomy. To se ogleda u povećanju mase osobe, njegovoj seksualnoj aktivnosti i sposobnosti začeća djeteta. Simptomatologija je česta u 20% bolesnika.
 • Hormon rasta. Promiče rast kostiju.
 • kortikotropinomy. To uzrokuje slabost tijela i može negativno utjecati na rad bubrega.
 • Tirotropinoma. Povredio je štitnjaču. Rijetko otkriveno.

S pasivnom patologijom ne utječe na proizvodnju hormona. Opasnost od ove vrste bolesti je da tumor može biti prilično velik u veličini, što će pritisnuti dijelove mozga koji će uzrokovati poremećaj u radu.

Liječenje patoloških bolesti drugog tipa provode stručnjaci iz različitih područja, uključujući oftalmologa, kirurga, neuropatologa i druge. Uz pojavu takve patologije, može uzrokovati bol u glavi.

Iz navedenog se može zaključiti da adenom hipofize pripada benignim tumorima koji ne izazivaju rak. No, bez obzira na vrstu bolesti, za dijagnosticiranje mogu se koristiti različite metode, koje treba provesti u klinici.

Zato je važno, nakon prvih simptoma, odmah kontaktirati liječnika. Nakon pregleda, specijalist će odrediti dijagnostičke metode koje će vam pomoći da odaberete pravu terapiju.

Pojava patologije: uzroci

Trenutno, znanstvenici nisu u potpunosti utvrdili uzroke koji bi mogli utjecati na nastanak ove patologije. Primijećeno je da se bolest može pojaviti zbog utjecaja na tijelo određenih čimbenika i bolesti. Među njima su sljedeći:

 • Teške ozljede glave.
 • Zarazna patologija.
 • Kontracepcijska sredstva na hormonskoj osnovi.
 • Poremećaj fetalnog razvoja u želucu majke tijekom trudnoće.

simptomatologija

Bez obzira na činjenicu da uzroci manifestacije patologije mogu biti različiti, ovu bolest karakteriziraju isti simptomi. To može biti bol u glavi ili povišeni krvni tlak. Sve to ima negativan učinak na živce organa vida, zbog čega osoba prestane dobro gledati.

Važno je! Trudnoća s adenomom hipofize opasna je jer se tumor na kraju može razviti u malignog, što će biti razlog za pobačaj. Stoga je kod utvrđivanja prvih simptoma važno odmah se obratiti liječniku za pregled. Ako se liječenje započne na vrijeme, prognoza za ženu i dijete će biti povoljna.

dijagnosticiranje

Glavni dio svih tumora u ljudskom tijelu je zbog djelovanja hormona različitih tipova. Tako kažu liječnici. Tijekom tog razdoblja često se primjećuje povećana proizvodnja prolaktina, što utječe na mogućnost laktacije.

Komplikacije ove bolesti mogu biti ozbiljne. Žena tijekom trudnoće i manifestacija patologije imat će poteškoća u nošenju fetusa, što može biti razlog pobačaja ili neplodnosti.

Također, trudnoća s mikroadenom može uzrokovati:

 • Gubitak kose.
 • Povećanje težine
 • Smanjeni libido.

Trudnoća i mikroadenoma hipofize

Sve žene čekaju bebu s velikim nestrpljenjem. Kada je žena imala trudnoću mikroadenoma, trebala bi biti oprezna.

Liječnici kažu da su bolest i trudnoća gotovo nespojivi. To može negativno utjecati na zdravlje žene i uzrokovati preuranjene kontrakcije. Također, komplikacija će biti razlog za pobačaj. Najopasniji trenutak je prvih mjeseci trudnoće.

Kada je dijagnoza bolesti provedena prije trudnoće i rezultat je bio pozitivan, liječnici u ovom trenutku propisuju terapiju lijekovima. Neki od njih smanjuju mogućnost pobačaja. Ali to može dovesti do drugih patologija koje postoje u tijelu.

Također treba reći da se hipofiza, kada nosi fetus, može udvostručiti. Ako se na toj pozadini promatra i mikroadenom, žlijezda će se uvelike povećati i početi komprimirati tkiva mozga koja se nalaze u blizini.

Stoga će takve žene imati jake bolove u glavi. Vizija će se također dramatično pogoršati, što u nekim slučajevima dovodi do sljepoće. Tumori se mogu povećati za 20% u odnosu na prvobitno stanje.

Kada se adenom dijagnosticira tijekom trudnoće, žena može spontano roditi samo u 80% slučajeva.

Uz bolesti također treba biti oprezan tijekom laktacije. Stručnjaci preporučuju da hranite bebu umjetnim smjesama. Žena u ovom trenutku liječnik pripisuje sredstva koja smanjuju proizvodnju mlijeka u tijelu.

liječenje

Kada žena čeka dijete, ona se ne prepisuje lijekovima kada se takva patologija pojavi. U tom slučaju, liječnici ih trebaju stalno pregledavati, što će pomoći u praćenju razvoja bolesti.

Važno je znati! Nema potrebe za liječenjem adenoma. Također je potrebno napustiti uporabu tradicionalnih recepata. Neke odljeve mogu uzrokovati pobačaj.

Samo specijalist može ispravno dijagnosticirati bolest i propisati odgovarajuće liječenje, uzimajući u obzir sve rizike.

Ponekad je potrebno ukloniti tumor. No, tijekom trudnoće, takav se postupak provodi samo ako obrazovanje predstavlja opasnost za ljudski život.

Kada patologija je važno razumjeti da je provedba svih preporuka liječnika pomoći će roditi zdravog djeteta. Kada se takva bolest dijagnosticira tijekom trudnoće, svaka žena mora napraviti svoj izbor. Ako ona odluči roditi, onda mora slijediti sve preporuke liječnika, što će pomoći da se dijete ne samo zdravlje, ali i život.

pogled

Liječnici kažu da je prognoza ove bolesti općenito povoljna. Ako je liječenje propisano ispravno, žena će roditi dijete. Ako tumor prelazi preporučenu veličinu, treba ga ukloniti operacijom. Tek tada se može početi sigurno začeti.

Nakon operacije, žena ne samo da može zatrudnjeti, već i vratiti vid. Ostala kršenja mogu se obnoviti. Ovo je:

 • Ravnoteža hormona.
 • Opće stanje tijela.
 • Težina je normalizirana.
 • Prođite razdražljivost.
 • Poboljšajte kvalitetu epidermisa.
 • Povećana privlačnost suprotnog spola.

zaključak

Na temelju navedenog možemo zaključiti da je mikroadenoma hipofize prilično opasna patologija, osobito u razdoblju gestacije. No, takva se bolest sada može uspješno liječiti.

Čak i na pozadini takve bolesti, svaka žena ima priliku ne samo začeći, nego i roditi zdravo dijete. No, za to trebate pažljivo pripremiti za porođaj. To će zahtijevati stalno praćenje od strane liječnika i ispunjenje svih njegovih zahtjeva.

Mikroadenoma hipofize i trudnoća

Hipofiza se naziva žlijezda, koja se nalazi u endokrinome sustavu. Njegova funkcija je proizvodnja više od sedam hormona.

Tijekom djelovanja, hipofiza utječe na funkcioniranje genitalija, nadbubrežnih žlijezda i štitne žlijezde. Međutim, postoje slučajevi kada se razvije mikroadenoma hipofize. Tijekom rasta, adenom počinje stiskati vidni živac, odnosno smanjuje se vid. Osim toga, cijelo tijelo pati.

Važno je. Ne samo adenom, nego i bilo koji tumor koji se razvija u hipofizi usporava proizvodnju hormona. Tijelo počinje kvar različitih sustava. Čak i ako količina hormona ostane normalna, zbog veličine adenoma, započet će problemi s cirkulacijom krvi i živčanim poremećajima.

Microaden klasifikacija

Mikroadenomi hipofize dijele se u dvije vrste:

Može se nazvati pasivno obrazovanje koje ne utječe na proizvodnju hormona. Međutim, opasnost od njih leži u velikoj veličini neoplazme, koja počinje vršiti pritisak na susjedne dijelove mozga.

Oftalmolozi, neurokirurzi i neuropatolozi su uključeni u liječenje takve patologije.

Pasivni mikroadenomi mogu izazvati jaku glavobolju kod ljudi.

Aktivne formacije tijekom nicanja povećavaju proizvodnju hormona ili hormona. Stoga se mogu podijeliti ovisno o vrsti hormona koji proizvode:

 • Prolaktinom. Povećana količina prolaktina utječe na težinu osobe, pojavu kose u neželjenim mjestima, smanjenu seksualnu želju, neplodnost. Takvi simptomi su karakteristični za trideset posto svih pacijenata.
 • Somatotropinoma. Podržava rast kostiju, ako je bolest napala odraslu osobu, onda će povećanje biti široko, i ako dijete, onda u duljini. Osim toga, ima više usana, nosa i ušiju.
 • Kortikotropinomy. Negativno djeluje na nadbubrežne žlijezde, kožu, opće stanje osobe i uzrokuje slabost.
 • Tirotropinoma. Rijetko se dijagnosticira, karakterizira ga povreda štitne žlijezde.

Da biste točno odredili kakav tumor, morate posjetiti liječnika. Samo iskusni stručnjak će vam pomoći u tome. Nakon pregleda, zakazat će pregled, a nakon proučavanja njegovih rezultata odabrat će učinkovit tretman.

Iz gore navedenog, jasno je da je adenom hipofize benigna neoplazma koja raste iz žljezdanog tkiva.

Uzroci patologije

Točni razlozi tog pojave nisu utvrđeni, međutim, znanstvenici imaju neke pretpostavke o tome zašto nastaje adenom hipofize, a to se može dogoditi zbog:

 • Ozbiljne i teške ozljede glave.
 • Zarazne bolesti koje su zahvatile hipofizu.
 • Poremećaj fetalnog razvoja.
 • Učinci kontraceptivnih lijekova.

Simptomi bolesti

Unatoč činjenici da su uzroci adenoma hipofize uvijek različiti, on se i dalje manifestira istim simptomima. Na primjer, jaka glavobolja, koja se javlja zbog povećanog intrakranijalnog tlaka. Zbog pritiska neoplazme na vidni živac, vid pada.

Svi znakovi bolesti mogu se podijeliti u dvije vrste:

 1. Poremećaji plana endokrine izmjene.
 2. Nevrologo-oftalmologija.

Važno je. Kortikotropinomija, s vremenom se može ponovno roditi iz benigne neoplazme u onkologiju. Stoga, kada se pojave prvi znakovi, odmah potražite pomoć specijaliste. Pravodobno liječenje daje priliku za povoljan ishod.

Adenom dijagnosticiran u žena

U osnovi, ljudi od dvadeset do četrdeset godina pate od ove bolesti, a većina njih su žene. Ta se bolest razvija bez ikakvih manifestacija, a prvi znakovi se pojavljuju kada veličina tumora prelazi jedan centimetar.

Većina mikroadenoma su prolaktinomi, ova novotvorina proizvodi hormone. Tijekom razvoja prolaktoma povećava se proizvodnja prolaktina, što utječe na dojenje žena, a također izaziva i kontrakcije.

Komplikacije ove vrste adenoma mogu biti tužne. U vezi s gore navedenim, žena će imati problema s nošenjem bebe, ili općenito sve može završiti neplodnošću.

Osim toga, mikroadenoma može uzrokovati:

 • Pretilost.
 • Gubitak kose na glavi.
 • Smanjena seksualna želja.

Patologija i razvoj trudnoće

Svaka žena uvijek čeka na trudnoću i nakon pojave djeteta. Ali ako je ženi dijagnosticirana mikroadenoma hipofize i istovremeno trudnoća, onda bi trebala biti vrlo oprezna. Jer razlozi za doživljavanje mnogo.

Ova patologija i trudnoća su praktički nekompatibilne, budući da mikroadenom može imati negativan učinak na tijelo, a žena će početi prijevremene kontrakcije koje mogu dovesti do spontanog pobačaja. To se događa u prva tri mjeseca.

Ako se mikroadenom otkrije prije trudnoće, trebate početi uzimati lijekove. Na primjer, žene koje su počele uzimati bromokriptin čak i prije začeća smanjile su rizik od spontanog rođenja za dvadeset posto.

Osim toga, mogućnost spontanog pobačaja može biti izazvana paralelnim kroničnim bolestima.

Valja napomenuti da se tijekom trudnoće hipofiza prirodno povećava gotovo dvaput, a ako se to dogodi u pozadini mikroadenoma, počinje kompresija, uz locirana područja mozga. Zbog toga simptomi postaju sve jači. Glavobolje postaju jače, a vid pada do sljepoće. Tijekom tog razdoblja, neoplazma se povećava za dvadeset posto.

U slučaju kada se adenom hipofize i trudnoća dijagnosticiraju u isto vrijeme, tada je otprilike osamdeset posto žena dopušteno prirodno roditi.

Na proces dojenja za žene s takvom patologijom možemo reći da liječnici preporučuju da se dijete prenese na umjetno hranjenje. Unatoč činjenici da ne postoje klinički dokazi o negativnom učinku laktacije na daljnji razvoj adenoma, ženama je svejedno propisuju li lijekove koji smanjuju laktaciju.

Liječenje mikroadenoma tijekom trudnoće

U razdoblju nošenja bebe, ženama se ne propisuju nikakvi lijekovi za adenom. Preporučuje se redovitim MRI pregledima, pregledima kod oftalmologa i endokrinologa.

Važno je. Nije potrebno samozapravljati i uzimati razne decoakcije ljekovitog bilja, jer se događa spontani pobačaj. Nema potrebe za rizikom, bolje je potražiti pomoć stručnjaka.

Samo iskusni liječnik će procijeniti stanje pacijenta i pojedinačno odabrati odgovarajući tretman.

Propisuje se operacija uklanjanja tumora, ako nema drugog izlaza, a žena ima jake glavobolje ili počinje brzo oslijepiti. U ovom slučaju, život i zdravlje žena su u prvom planu.

Mora se imati na umu da slijedeći savjete i preporuke liječnika, možete lako roditi zdravu bebu.

Zanimljiva činjenica. Nakon rješavanja trudnoće od žene, uslijed hormonskog porasta, neoplazma se može u potpunosti smanjiti ili nestati.

Nakon pregleda svih informacija o bolesti, svaka žena treba donijeti odluku o svojoj trudnoći na pozadini mikroadenoma hipofize. Ako se odluka donese u korist djeteta, tada će liječnik uvijek doći na pomoć, ali istovremeno ga pacijent mora bezuvjetno slušati i slijediti sve preporuke. Onda će rođenje ići glatko bez posebnih komplikacija.

Za svaku je ženu njezino dijete najdraže i poželjno.

Dakle, da sumiramo, mikroadenoma hipofize je prilično ozbiljna bolest, ali se može lako liječiti. Glavna stvar koju treba razumjeti je da život ne završava tu, a spoznavanje djeteta na pozadini ove nevolje je sasvim moguće. Stoga bi žena trebala dobiti dovoljno savjeta prije začeća i tijekom trudnoće. Tako da su majka i dijete zdravi, redovito posjetite liječnika. Dobro koordiniran rad liječnika i žene dovest će do rađanja zdravog djeteta.

Prognoza bolesti

Može se reći da je prognoza mikroadenoma hipofize prilično povoljna. Ako je liječnik odabrao pravi tretman, onda žena ne samo da može začeti bebu, već je i uspješno izdržati. U slučaju adenoma većeg od deset milimetara, koji ne dopušta da zatrudni, treba provesti kirurški zahvat. Tek nakon toga svi problemi će nestati. Ali to će se dogoditi ako nema paralelnih kroničnih bolesti koje utječu na rađanje djeteta.

No, operacija neće samo pomoći u začeću, već će i vratiti viziju izgubljenu zbog tumora. Iako će ovisiti o tome koliko je dugo pritisak na vidni živac.

Ostala kršenja također će se vratiti, na primjer:

 • Vratit će se hormonska ravnoteža.
 • Poboljšajte cjelokupno zdravlje.
 • Razdražljivost će nestati.
 • Koža će se poboljšati.
 • Ići će ti dodatni kilogrami.
 • Povećajte libido.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da samo iskusni stručnjak može i mora prepoznati bolest i propisati ispravno liječenje. Točna dijagnoza može se napraviti samo nakon laboratorijskih ispitivanja i snimanja magnetskom rezonancijom.

Ni u kojem slučaju se ne smije samozdraviti, a lijekove treba uzimati samo onako kako je propisao liječnik. Ispravno doziranje i tijek terapije pomoći će pacijentu da se nosi s mnogim problemima.

Mikroadenoma hipofize i trudnoća

Odlučio sam napisati ovaj post za buduće majke, pa sam jednom bio zabrinut oko toga koliko je mikroadenoma hipofize kompatibilna i trudnoća. Odmah ću reći da ovdje nećete naći teoretske definicije mikroadenoma i razloge njihovog pojavljivanja, samo ću vam reći kako su ga pronašli u meni i koliko je mikroadenoma hipofize utjecala na moje rođenje.

Dugo sam liječila neplodnost, što nisam učinila, mnogo sam testova, hormoni nisu pomogli. U detalje o tome, već sam napisao u post "Što učiniti da biste dobili trudna." Ukratko, samo ću reći da mi je moj ginekolog poslao na MRI, i unatoč činjenici da je moj prolaktin normalan (objašnjavam onima koji nisu u temi, ako ste testirani na hormone, visoki prolaktin, onda, u pravilu, Prisutnost tumora u hipofizi) me još uvijek šalje na MRI, jer u nekim slučajevima mikroadenom može proizvesti ne samo prolaktin, već i druge hormone koji sprječavaju trudnoću.

Napravila sam MRI s kontrastom, upravo ta metoda omogućuje otkrivanje čak i najmanjeg tumora. Kao rezultat, pronašli su mi mikroadenoma, ispostavilo se da je oko 4 mm. Bila je hormonalno neaktivna, jer su svi moji hormoni bili u redu i nije ništa proizvela. Endokrinolog mi je rekao da ne morate ništa raditi s njim, samo svake godine provjerite raste li ili ne.

Mikroadenoma hipofize i trudnoća

Ali natrag na temu mog posta: "Mikroadenoma hipofize i trudnoća". Je li to utjecalo na moju trudnoću i je li uopće moguće rađati s makroedenom hipofize? Moja prva trudnoća završila je neuspjeh, imala sam pobačaj u razdoblju od oko 8 tjedana. Najvjerojatnije, mikroadenom nije bio razlog za to, jer nisam znao za moju trudnoću i jeo antibiotike, kao što sam imao gripu. Ali ne znam točan uzrok pobačaja. Više o tome možete pročitati u mom postu: „Spontani pobačaj u ranom razdoblju“. Mjesec dana kasnije ponovno sam zatrudnjela.

Trudnoća je bila dobra. Ali zbog mikroadenoma često sam morao posjetiti endokrinologa i okulista. Svakog od tih liječnika posjetio sam pet puta. Moj se vid pogoršao. Endokrinolog na moje pitanje je je li moguće rađati s makroedenom hipofize, odgovorio je pozitivno. Svatko ima pravo na majčinstvo i ne mora se bojati bilo čega. Čak je rekla da je to moguće nakon porođaja, može se smanjiti ili nestati. Općenito, mikroadenoma hipofize nije imala učinka na moju trudnoću. Svi su liječnici tvrdili da je nakon rođenja djeteta potrebno ponovno napraviti MR. Bilo je, naravno, nekih problema kao što su plitka voda i placenta previa, ali nisu povezani s tumorom.

Mikroadenoma hipofize i porod

Mikroadenoma hipofize i porođaj, može li netko utjecati na drugi? Prirodno sam se rodila. Porođaj je bio dug i težak. Ne mogu reći da je to posljedica mikroadenoma hipofize. Radije ne nego da. Nije bilo ništa strašno. Rodila sam zdravog sina. Pojedinosti o tome kako je moje rođenje otišlo pročitat ćete ovdje. Dojila sam svom sinu. I tek tada sam pročitao da je s mikroadenom bolje ne dojiti. Naravno, nisu dani argumenti u prilog ovoj tvrdnji. Moj se sin dobro osjeća i dobro se razvija.

A ja, na sramotu reći, još uvijek nisam otišao na MRI. Od posljednjeg puta kad sam to učinio o svom trošku, morao sam platiti oko osam tisuća. I sada sam odlučio provesti istraživanje na račun naše države. No, to je vrlo problematično, za to ćete morati zaobići oko tri liječnika u različitim dijelovima grada, koji se bilježe za mjesec dana. Prilično problematična lekcija kada imate malo dijete u rukama. Ali definitivno ću to učiniti. Pisat ću o tome je li trudnoća utjecala na rast tumora. Nadam se da će vam ovaj post biti koristan. Sretna trudnoća i jednostavna dostava!

Adenom hipofize tijekom trudnoće

Adenom hipofize je neoplazma, koja je benigne prirode i utječe na hipofizu mozga. Ova bolest ima jednu posebnost: adenom izaziva povećanu proizvodnju laktacijskog hormona prolaktina. Tijelo ga doživljava kao da je žena dojilja. Iz tog razloga, proces ovulacije može biti inhibiran. Često je adenom prepreka začeću djeteta. Međutim, ova bolest se javlja kod trudnica.

razlozi

Do sada nije moguće dati točne razloge za pojavu adenoma hipofize. Liječnici još uvijek proučavaju ovo pitanje. Međutim, s apsolutnom sigurnošću, možete navesti čimbenike koji doprinose razvoju bolesti:

 • ozljede lubanje
 • CNS-a,
 • poremećaji intrauterinog razvoja.

Neke studije upućuju na to da dugotrajna primjena tableta za oralnu kontracepciju koje prethode koncepciji može izazvati razvoj adenoma hipofize u trudnica.

simptomi

Prvi znakovi bolesti o kojima se raspravlja manifestiraju se u neuspjehu nekoliko sustava ženskog tijela odjednom:

 • buduća majka počinje slabo vidjeti, ima dvostruki vid, s vremena na vrijeme osjeća peckanje u očima, ponekad se suze spontano ističu iz očiju;
 • glavobolje postaju češće u trudnica, ona često počinje osjećati vrtoglavicu, ne spava dobro noću, stalno zaboravlja sve;
 • osjeća se slabom, buduća majka neprestano muči žeđ, obično trči u zahod češće nego obično, tjelesna težina pada ili, naprotiv, naglo raste.

To je izuzetno rijetko, ali još uvijek postoje situacije u kojima je prvi znak bolesti unutarnje krvarenje u neoplazmu neoplazme. Ako se to dogodi, sljedeći znakovi će moći ukazati na unutarnje krvarenje:

 • mučnina;
 • jaka bol u glavi koja se iznenada srušila;
 • oštra zamućenost u očima.

Dijagnoza hipofiznog adenoma tijekom trudnoće

Identificirati neoplazmu u glavi u početnoj fazi je vrlo teško. U većini slučajeva, adenom u trudnica je pronađen kada je tumor značajno povećao u veličini i dosegla je promjer od najmanje deset milimetara.

Prvo, liječnik pregledava pacijenta, razgovara s njom, prikuplja povijest i nadopunjuje sliku onim što vidi. Nakon konačne dijagnoze bolesti, liječnik propisuje brojne laboratorijske i instrumentalne studije, uključujući:

Valja obratiti pozornost na činjenicu da se ove dijagnostičke metode primjenjuju na trudnice iznimno rijetko. Samo u slučajevima kada slučaj ne tolerira kašnjenje. Ako studija nije hitna, ona se odgađa za određeno razdoblje. U pravilu, takvi se testovi provode nakon što trudnica rodi dijete.

komplikacije

Glavni, a ne opasan adenom hipofize za buduću majku je transformacija benignog tumora u onkološku bolest. Osim toga, žena može biti slijepa zbog bolesti. Također postoji visok rizik od bolesti koja se naziva hipopituitarizam. Manifestacija ove bolesti je kvar endokrinog sustava. Adenom je doista benigni tumor. Međutim, to je opasno za njegov rast. Kada adenom počne rasti, organi i tkiva koji se nalaze u blizini osjećaju pritisak.

liječenje

Raditi ili dok je jednostavan za promatranje - samo liječnik može odgovoriti na to pitanje. U nekim slučajevima, imenovanje kirurškog liječenja je opravdano. Međutim, češće se buduće majke jednostavno prate, prate razvoj adenoma, kontroliraju taj proces, ali se ne miješaju.

Što možete učiniti

Buduća majka treba strogo slijediti sve upute liječnika i medicinske preporuke. Vrlo je važno da odgovorno reagira na ono što savjetuje i kaže liječnik. Slučaj liječnika je propisati liječenje i pratiti stanje adenoma. Zadatak pacijenta je pomoći mu u svemu: ispravno uzimati lijekove (ako je potrebno), redovito ići posjetiti liječnika specijaliste, ostati miran i pripremiti se za miran i uspješan porod.

Što liječnik može učiniti

Liječnik ne može propisati liječenje pacijentu bez prethodnog savjetovanja s opstetričar-ginekolog koji vodi njezinu trudnoću.

Ako liječnik odabere metodu liječenja koja nije lijek, tada:

 • promatra pacijenta;
 • ona je propisana MRI skeniranjem godinu, dvije i pet godina nakon otkrivanja adenoma u mozgu (to je potrebno kako bi se pratilo kako će se tumor ponašati tijekom vremena).

Ako liječnik vjeruje da će kirurška metoda liječenja biti najučinkovitija u ovom slučaju, tada on ulaže u operaciju.

Često se koristi i metoda zračenja. Neophodno je da, iz nekog razloga, operacija nije u potpunosti uklonila tumor. Liječnici diljem svijeta smatraju ovu metodu vrlo neučinkovitom. Kao i medicinska tehnika. Njezinu pomoć pribjegavaju samo ako je pacijent kontraindiciran za operaciju.

prevencija

Preventivne mjere za sprječavanje razvoja bolesti ne postoje. Da su poznati uzroci adenoma hipofize, liječnici bi mogli navesti metode prevencije bolesti. No, sve dok razlozi ostaju tajna, spriječiti bolest nije moguće.

Međutim, postoji nekoliko načina za otkrivanje bolesti u početnom stadiju i postupanje što je brže moguće do iskorjenjivanja neoplazme. Za to, pošteni spol treba:

 • tijekom cijelog razdoblja trudnoće trebate što češće posjetiti svog akušera-ginekologa (u prvom tromjesečju trudnoće liječnik bi trebao biti posjećen jednom mjesečno, u drugom - jednom svaka dva ili tri tjedna, au trećem tromjesečju - jednom tjedno);
 • Trudnica bi trebala biti registrirana u antenatalnoj klinici (prije početka dvanaest tjedana trudnoće) u jasno dogovorenom razdoblju.

Sve o žlijezdama
i hormonski sustav

Mikroadenoma hipofize je benigni tumor manji od 1 cm, smješten na prednjem režnju hipofize. Često takvi tumori žlijezde nemaju velik utjecaj na zdravlje i opću dobrobit pacijenta. Ali je li normalna trudnoća moguća s mikroadenom hipofize?

Porođaj - sastavni dio ženske sreće

Što je hipofiza i koliko su opasne njezine povrede

Hipofiza je endokrina žlijezda. To je nastavak mozga i nalazi se u turskom sedlu lubanje. Odgovoran je za proizvodnju mnogih hormona koji doprinose pravilnom funkcioniranju drugih endokrinih žlijezda.

Adenoma hipofize, povećavajući se, vrši pritisak na vidni živac. To je uzrok oštećenja vida.

Važno je! Bilo koji tumor koji se pojavi u hipofizi, dovest će do kršenja proizvodnje hormona. To je ispunjeno neuspjehima u mnogim funkcijama tijela (rast, libido, porođaj, stanje kože). Čak i ako se čini da hormonalna pozadina nije poremećena, povećanje organa zbog formiranja tumora dovest će do stiskanja susjednih područja mozga, smanjene opskrbe krvlju, problema vida i raznih nervnih poremećaja.

Razvrstavanje mikroadenoma hipofize

Svi mikroadenomi hipofize mogu se podijeliti u dvije glavne kategorije:

 1. Hormonalno aktivne formacije;
 2. Hormonsko-pasivni adenomi.

Druga kategorija su novotvorine koje ne povećavaju proizvodnju hormona tijekom rasta. Oni su opasni povećanjem pritiska na obližnja područja mozga i živčanih završetaka povećanjem veličine hipotalamusa. Neurokirurzi, oftalmolozi i neuropatolozi su uključeni u njihovo liječenje. Takve promjene zauzimaju četvrtinu ukupnog broja adenoma hipofize.

Hormonalno neaktivni mikroadenomi uzrokuju jake glavobolje, oštećenje vida i neurološke poremećaje.

Kao rezultat njihovog rasta, hormonski aktivni adenomi proizvode pojačanu proizvodnju jednog ili više hormona. Ovisno o proizvedenom hormonu, oni se dijele:

 • Prolaktinom. Produkcija prolaktina dovodi do povećanja težine, povećane dlakavosti neželjenih dijelova tijela, smanjenog libida, smanjene plodnosti i isteka kolostruma iz dojke. Uočava se u više od 30% slučajeva.
 • Somatotropinoma. Uzrokuje povećanje rasta kostiju: u odraslih širokih i kod djece u dužini. Također može povećati nos, uši, usne.
 • Kortikotropinomy. Ima prekomjeran učinak na nadbubrežne žlijezde, što dovodi do problema s kožom, slabosti i smanjenog učinka.
 • Gonadotropinoma. Vodi do neplodnosti.
 • Tirotropinoma. To je izuzetno rijetko. Povredio rad štitnjače.

Pravilno odrediti vrstu tumora može biti samo liječnik uz pomoć posebnih studija (MRI, CT, hormonski testovi). Pravilno odabrana terapija pomaže u potpunoj uklanjanju bolesti.

Uz pomoć MRI je lako utvrditi prisutnost tumora, njegove veličine. Redovito posjećujete liječnika, potrebno je pratiti ponašanje neoplazme.

Trudnoća i mikroadenoma hipofize

Takav benigni tumor pogađa uglavnom žene u dobi od 20 do 40 godina. Iako se mikroadenom ne smatra agresivnim tumorom, slabiji spol je zainteresiran za njegovo kombiniranje s porodom. Djeca su glavno bogatstvo svake žene.

Svi tumori i trudnoća imaju slabu kompatibilnost. Što se tiče adenoma hipofize, treba obratiti pozornost na niz problema.

neplodnost

Gotovo polovica svih slučajeva tumora javlja se u prolaktinu. Ova bolest je prepuna kršenja u području poroda. Velik broj slučajeva neplodnosti dobivaju žene koje su sklone tom poremećaju hipofize. Prvo pitanje je kako zatrudnjeti s mikroadenomom. Ako je neplodnost uzrokovana bolešću, nakon izlječenja (adenomi se liječe u 80% slučajeva), prognoza je povoljna.

Ne nosi fetus

Ako je trudnoća nastupila, postoji akutni problem spontanog pobačaja. To je posebno opasno u prvom tromjesečju. Mnoge žene koje su uzimale lijekove koje je propisao liječnik, mogle su napraviti i roditi zdravu djecu. Za one koji nisu bili tretirani prije začeća, pobačaj je iznosio oko 30%.

Redoviti posjeti liječniku - važan uvjet za povoljan ishod trudnoće

Važno je! Gotovo sva bilja koja se koriste u netradicionalnim metodama liječenja adenoma dovode do spontanih pobačaja. Trudnice moraju biti posebno oprezne i manje eksperimentirati sa svojim zdravljem.

Terapija tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće žene obično nisu propisane lijekovima. Trebali bi napraviti MRI, posjetiti endokrinologa i oftalmologa.

Važno je! Zbog zanimljivog položaja hipotalamusa udvostručen je. Posljedično, posljedice poput glavobolje i oštećenja vida također se mogu udvostručiti. Stoga je iznimno važno posjetiti liječnika i strogo slijediti sve njegove preporuke.

Liječnik, uzimajući u obzir zdravstveno stanje pacijenta, osobno odabire način liječenja

Kirurški zahvat propisan je samo u ekstremnim slučajevima: ako razvoj tumora dovodi do vrlo jake boli ili katastrofalno utječe na kvalitetu vida. Majčin život je prioritet pri odabiru.

Najčešće se bolesna žena pri porodu rješava prirodno. Rizik od prijevremenog poroda isti je kao kod normalnih trudnica. U prisustvu mikroadenoma sasvim je moguće roditi zdravo dijete.

Rast tumora

Tijekom trudnoće, tumor se može blago povećati. Liječnik mora stalno pratiti njeno stanje.

Važno je! Nakon porođaja, zbog hormonskog udara, tumor se može smanjiti ili čak potpuno nestati.

Hranjenje bebe

Moderni liječnici ne preporučuju dojiti bolesne bolesnike. Ali nigdje nije dokazano da dojenje ima štetan učinak na mikroadenome. Iznimke su slučajevi kada se zbog povećanja veličine tumora preporučuje uzimanje lijekova.

Uzimajući u obzir prednosti i mane, svaka žena sama odlučuje može li postati majka u svom obliku bolesti. Uz pomoć liječnika i pod njegovim vodstvom, rođenje djeteta bit će sretan događaj u životu i neće donijeti ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Nema nikoga poželjnijeg i dražeg od vlastitog djeteta

Mikroadenoma hipofize je složena, ali ne i kritična bolest. Glavno je da je moguća trudnoća s mikrofenomom hipofize. Potrebno je posavjetovati se s liječnikom prije začeća i tijekom trudnoće. Stalno posjećivanje svih stručnjaka nužan je uvjet očuvanja života i majke i djeteta. Zajedničko djelovanje liječnika i pacijenata dovest će do rađanja zdravog djeteta bez narušavanja zdravlja majke.

Adenom hipofize tijekom trudnoće, što učiniti?

Hipofiza je središnja žlijezda u tijelu, koja proizvodi više od sedam različitih hormona. Mali organ u kutiji lubanje utječe na rad nadbubrežnih žlijezda, štitne žlijezde i genitalija. No, nažalost, vrlo rijetka dijagnoza je mikroadenoma hipofize, koja može negativno utjecati na funkcije žlijezde i na cijeli organizam.

Adenom u žena ↑

Najčešće se adenom otkriva u dobi od 20 do 40 godina. Više skloni pojavi tumora, žena. Od svih tipova tumora mozga, adenoma hipofize čini 20%. U većini slučajeva patologija se odvija bez vidljivih simptoma. Oštećenje vida i glavobolje javljaju se samo kad se veličina tumora poveća i iznosi više od jednog centimetra. Adenom se odnosi na benigne tumore i nema agresivan tijek.

U gotovo polovici slučajeva mikroadenom u žena je prolaktin. Ovaj tip adenoma hipofize je novotvorina koja proizvodi hormone. Njegova pojava dovodi do abnormalno visokog izlučivanja prolaktina, hormona odgovornog za proizvodnju majčinog mlijeka i početka kontrakcija porođaja. Posljedice takvog obrazovanja mogu biti različite, najteže od njih je neplodnost ili nemogućnost plodova zbog spontanog pobačaja za kratko vrijeme. Također, žene s mikroadenoma često primjećuju takve učinke kao:

 • povećanje težine;
 • seboreja vlasišta;
 • smanjen libido;
 • hipertrihoze u slabom obliku.

Razlozi zbog kojih razvija adenom, ostaju neistraženi do kraja. Utječu na patologiju hipofize:

 • ozljede glave;
 • uzimanje hormonskih kontraceptiva;
 • zarazne bolesti koje pogađaju plašt mozga.

Trudnoća i neoplazma

Svaka žena s uzbuđenjem čeka trudnoću i rođenje djeteta. Međutim, žene s dijagnozom mikroadenoma hipofize oprezne su zbog tako dugo očekivanog događaja i zbog nekog razloga.

Mikroadenom i trudnoća slabo su kompatibilni. Ako je žena s mikroadenom uspjela zatrudnjeti, to postaje pitanje gestacije. U mnogim slučajevima spontani pobačaj javlja se u prvom tromjesečju. Kako bi se smanjio rizik od pobačaja, žena s tumorom hipofize treba uzeti određene lijekove prije trudnoće. Tako su žene koje su uzimale bromokriptin prije začeća smanjile rizik od pobačaja za 20%.

Mogućnost pobačaja također ovisi o negativnim čimbenicima. Na primjer, prisutnost tumora u hipofizi tijekom više od pet godina, hipoplazija maternice ili hipotiroidizam.

Drugi važan problem koji se javlja tijekom trudnoće je prirodni porast hipofize u volumenu za 45%. Prema tome, zbog adenoma, veličina hipofize i tako premašuje normu, iu ovom slučaju počinje stiskati okolna tkiva, a kasnije se ti simptomi pogoršavaju. Žene sve više pate od glavobolje, gubitka vidne oštrine.

Veličina tumora se povećava u 5-20% bolesnika.

Rođenja na prirodan način pokazuju više od 80% bolesnika, au 90% slučajeva započinju pravodobno. Prijevremeno rođenje u trudnica s adenomom hipofize javlja se u istoj količini kao i kod zdravih pacijenata.

Što se tiče laktacije, dojenje se ne preporučuje ženama s mikrofenomom hipofize. Iako nije dokazan negativan učinak laktacije na tijek patologije, žene koje prepisuju lijekove koji potiskuju proizvodnju mlijeka propisane su ženama koje su u porođaju.

Liječenje adenoma tijekom trudnoće

U pravilu gotovo sve trudnice dobivaju konzervativno liječenje. Samo u oko 2% slučajeva potrebno je pribjeći operaciji, kada je rizik za zdravlje majke veći od rizika od nošenja fetusa. Prikladiti se kirurškim zahvatima nužno je u slučajevima gdje tumor tumora raste, a njegova veličina je kritična za nastavak normalnog tijeka trudnoće. Također, ako je bolest naknadno, žena pati od jakih glavobolja i drugih simptoma karakterističnih za neoplazme u hipofizi.

Prolaktinomi, naime, najčešće se nalaze kod žena, tretiraju se konzervativno. U pravilu su propisani agonisti dopaminskih receptora (parlodel, dostinex). Nedvosmislene preporuke liječnika - za liječenje do začeća i početka trudnoće.

Važno je da se u razdoblju trudnoće veličina tumora može povećati, ali nakon rođenja često dolazi do značajnog smanjenja veličine adenoma. Slična situacija se razvija kao rezultat snažnog hormonskog udara.

Prognoza

Općenito, prognoza za mikroadenome je povoljna, pravilno propisana terapija dovodi do mogućnosti da žena zatrudni i nosi bebu. Ako je adenom veći od jednog centimetra u promjeru i uzrokuje neplodnost žene, kirurški ga uklanja, problem će nestati, naravno, ako se problem neplodnosti nađe samo u tumoru hipofize, bez popratnih čimbenika.

Kirurška intervencija i uklanjanje neoplazme rješava problem ne samo s problemom povezanim s reproduktivnom funkcijom, već i omogućuje vraćanje vida, čiji je gubitak posljedica bolesti. Normalizacija vida ovisi o trajanju patološkog procesa i učinku na očnu jabučicu.

Osim toga, normalizacija razine hormona dovodi do poboljšanja općeg stanja, nestaje nervoza i anksioznost, poboljšava se stanje kože, vraća se tjelesna masa u normalu i vraća se seksualna želja.

Važno je napomenuti da samo liječnik mora dijagnosticirati patologiju i liječiti je. Postavljanje dijagnoze bez testiranja na razinu hormona i MRI je nemoguće. Samo-tretman u ovom slučaju je kategorički neprihvatljiv, unos svih lijekova treba biti strogo reguliran. Ispravan tijek liječenja omogućit će vam da zaustavite simptome bolesti, poboljšate opće stanje i dopustite da se nosite s neplodnošću.

Mikroadenoma hipofize i trudnoća

Ako se dijagnosticira mikroadenoma hipofize, a trudnoća se odvija normalno, ne treba se bojati, jer pravilnim liječenjem i poštivanjem određenih pravila možete roditi zdravu bebu. Odluku mora donijeti isključivo žena, znajući kakve će se teškoće morati suočiti tijekom trudnoće s obzirom na mikroadenome hipofize.

Što je to?

Mikroadenoma hipofize je benigni tumor koji ne prelazi 1 cm, a nalazi se na prednjem režnju hipofize. Najčešće ti tumori žlijezde nemaju značajan utjecaj na zdravlje žene, ali ako sve prepustite slučaju, patologija može naškoditi zdravlju djeteta i njegovom razvoju.

Često je mikroadenoma hipofize otkrivena u žena u reproduktivnoj dobi od 20 do 40 godina. Najčešće se tijek bolesti odvija bez očitih simptoma. Glavobolje i problemi s očima počinju se pojavljivati ​​kada tumor značajno raste. Kao što je već navedeno, patologija se odnosi na benigne tumore i ne razlikuje se agresivno.

Posljedice ove patologije su vrlo različite:

 • Neplodnost je najozbiljnija;
 • Pobačaj u ranoj trudnoći;
 • Spontani pobačaj i puno lošeg.

U većini slučajeva žene koje imaju takvu dijagnozu bilježe sljedeće promjene:

 • Seboreja vlasišta;
 • Značajno dobivanje na težini;
 • Smanjen libido;
 • Hipertrichosis u maloj mjeri.

Znanstvenici i danas nisu u potpunosti identificirali što uzrokuje razvoj patologije. Postoje prijedlozi koji mogu utjecati na razvoj ove bolesti:

 • Uzimanje lijekova koji sadrže hormone;
 • Zarazne bolesti sluznice mozga;
 • Traumatska ozljeda mozga.

Patologija i razvoj trudnoće

Svaka žena s velikim strahom očekuje izgled djeteta. Ali ako je dijagnoza uspostavila adenom hipofize tijekom trudnoće, onda postoje značajni razlozi za zabrinutost. Doista, razvoj patologije može imati negativan utjecaj na razvoj djeteta. Na primjer, u pozadini razvoja tumora mogu se izazvati rane kontrakcije, što će uzrokovati preuranjene trudove. Vrlo često se to događa u prva tri mjeseca trudnoće.

Nije nužno isključiti mogućnost da prestanak trudnoće uzrokuje kronične bolesti koje se razvijaju paralelno.

Tijekom trudnoće, sama hipofiza povećava se do dva puta. A ako postoji mikroadenom, onda može doći do stiskanja regija glavobolje koje se nalaze u blizini.

Stoga se simptomi bolesti tijekom trudnoće povećavaju:

 • Glavobolje postaju mnogo jače;
 • Vizija počinje padati, ponekad doseže sljepoću;
 • Tumor raste u veličini, u nekim slučajevima i do 20%.

U slučajevima kada se dijagnosticira patologija i trudnoća u isto vrijeme, rađanje u slučaju adenoma hipofize prirodno se rješava samo za 80% žena. Zatvara i pitanje dojenja. Do sada nije dokazano da dojenje utječe na razvoj tumora, ali nakon poroda, ipak, treba poduzeti liječenje koje može značajno smanjiti laktaciju.

Terapija tijekom trudnoće

Naravno, tijekom trudnoće liječenje lijekovima nije indicirano za bolesne pacijente. Tijekom cijelog trajanja nošenja djeteta, oni moraju obaviti sljedeće postupke:

 • MR;
 • Konzultacije s endokrinologom;
 • Posjet oftalmologu.

Kao što je već napomenuto, simptomi bolesti su pojačani izravno proporcionalno rastu adenoma. Stoga je potrebno strogo slijediti sve preporuke liječnika.

Značajke porođaja

Kao što je već navedeno, u mnogim slučajevima isporuke za pacijente s takvom dijagnozom provode se na prirodan način. Rizik od prijevremenog poroda u posljednjim mjesecima trudnoće isti je kao kod drugih bolesnika. Stoga se ne brinite previše, čak i uz takvu dijagnozu kao što je adenom hipofize, trudnoća završava rođenjem zdrave i snažne bebe.

Stoga, u prisutnosti adenoma hipofize kod žene, odluka o rađanju djeteta u potpunosti ovisi o njoj. Ako mama donese odluku u korist djeteta, liječnik će joj pomoći da riješi problem. Dodijelite ispravan tretman koji će biti optimalan za određenu situaciju. No, žena bi trebala shvatiti da će, da bi rodila dijete zdravo i snažno, biti potrebno strogo pridržavanje svih preporuka i ispunjavanje obveza.

Prognoza bolesti

Uz pravovremenu dijagnozu i pravilno odabrano liječenje, žena s ovom dijagnozom s porođajem neće imati problema. Trudnoća s adenomom hipofize ne samo da se javlja, već se odvija i tijekom cijelog razdoblja.

Kao što je već navedeno, operacija se provodi u slučaju da tumor ima veliku veličinu (više od 10 mm). Nakon uklanjanja benignog tumora, svi problemi nestaju, au većini slučajeva se vraća. Obnova vizualnih sposobnosti u potpunosti ovisi o trajanju pritiska adenoma na odgovarajući živac. Ali takav povoljan ishod ovisi o tome ima li pacijent paralelne bolesti koje mogu utjecati na njeno stanje.

Važno je napomenuti, najčešće izvođenje uklanjanja adenoma vraća sve funkcije odgovorne za začeće djeteta.

Osim toga, vraćaju se sljedeće funkcije:

 • Opće stanje se značajno poboljšava;
 • Ostavite te dodatne kilograme normalnoj težini;
 • Vraća hormonsku ravnotežu;
 • Poboljšava stanje kože;
 • Povećava se libido.

Vrlo je važno zapamtiti da u postavljanju dijagnoze i propisivanju liječenja treba biti angažiran samo profesionalni liječnik. Dijagnosticiranje takve patologije moguće je tek nakon što se provede masa laboratorijskih ispitivanja i snimanja magnetskom rezonancijom. Samo iskusni stručnjak može pojedinačno odabrati najprikladniji tretman za određenu situaciju.
Važno je zapamtiti da se ni u kojem slučaju ne bi trebalo uključiti u samo-liječenje.

Adenoma hipofize i trudnoća

Adenom hipofize: uzroci i simptomi

Simptomi adenoma hipofize mogu imati različite mehanizme manifestacije i razvoja.

1. Jedan ili više hormona hipofize imaju povećano izlučivanje kada se adenom razvije u stanicama koje ti hormoni proizvode.
2. Smanjenje proizvodnje hormona hipofize, koja nastaje zbog činjenice da tumor sam stisne hipofizu, što dovodi do smanjenja njegovih funkcija.
3. Ako je tumor dostigao dovoljno veliku veličinu i utječe na okolne živčane i vaskularne formacije mozga.

Najviše od svega, reproduktivna funkcija i ženskog i muškog tijela pati od manifestacija adenoma hipofize. Kod žena to prije svega utječe na menstrualni ciklus, koji postaje nepravilan, oskudan, a ponekad čak i zaustavlja (amenoreja). Međutim, ciklus može ostati normalan, a prekršaji će se razviti na razini ovulacije, kada jednostavno neće biti punokrvnog jajeta za oplodnju. Rezultat toga je neplodnost.

Osim toga, i kod žena i kod muškaraca, galaktoreja se može pojaviti kada kolostrum počne istupati iz mliječnih žlijezda. Razlog tome je isti hormon prolaktin, kao i smanjenje funkcija stanica koje su odgovorne za reprodukcijsku funkciju ljudskog tijela.

Adenom hipofize: dijagnoza

Sindrom hiperprolaktinemije u trudnica je od velikog znanstvenog i praktičnog značaja. Prema statistikama, ova se patologija javlja kod 0,5 posto žena. Gotovo 20 posto pacijenata s dijagnozom neplodnosti napravljeno je upravo zbog povećanog prolaktina.

Najnaprednija metoda dijagnosticiranja ove patologije je magnetska rezonancija mozga. Zahvaljujući ovoj metodi moguće je ne samo točno odrediti oblik i manifestaciju bolesti, nego i odabrati najoptimalniju metodu i taktiku liječenja.

Adenom hipofize: liječenje

Hiperprolaktinemija, uzrokovana adenomom hipofize, konzervativno se liječi uzimanjem preparata dopamina oralno ili operacijom kada se adenom ukloni. Kirurški zahvat provodi se samo u slučajevima kada je adenom već dostigao dovoljno veliku veličinu. Obično se nakon liječenja tabletama ili operacije uklanjanja makroadenomena obnavlja plodnost u žena i začeće se pojavljuje bez problema. Prema medicinskim opažanjima, tijekom trudnoće adenom hipofize nema tendenciju povećanja i nalazi se u latentnom stanju.

Budući da se hormonska terapija, a ne samo lijekovi, koriste u liječenju adenoma hipofize, ona se ne provodi tijekom trudnoće. Naravno, ne može se govoriti o operaciji. Stoga, u slučaju kada je adenom hipofize otkriven već tijekom trudnoće, do porođaja, provodi se trajno praćenje stanja buduće majke, i od opstetričara i od endokrinologa, te se periodično određuje razina prolaktina. Paralelno, kontrolna i vizualna polja žena.