Moguća trudnoća nakon raka dojke - stvarnost ili neopravdan rizik za zdravlje?

Rak dojke više nije rečenica. Mnoge žene koje su doživjele ovu bolest uspješno su je savladale. Ako se rak dojke otkrije u ranoj fazi, može se potpuno izliječiti. Međutim, za svaku ženu koja je podvrgnuta terapiji, ostaje pitanje hoće li roditi dijete. Znanstvenici i liječnici rade na ovom problemu, budući da je sve više pacijenata s rakom dojke još uvijek u reproduktivnoj dobi.

Pročitajte u ovom članku.

Što je opasno za liječenje raka prije trudnoće?

Danas postoji svaka prilika za uspješnu borbu protiv ove opasne bolesti. Rak dojke je najčešći tip tumora kod žena - više od 20% u ukupnoj strukturi incidencije raka. Svake godine sve veći broj bolesnika s razočaravajućom dijagnozom ima uspješne rezultate liječenja.

No, nažalost, ovi tretmani imaju ozbiljne nuspojave. Među njima, ne samo slabljenje imunološkog sustava i organizma u cjelini, nego i negativan utjecaj na reproduktivni sustav žena. Kao rezultat toga, pacijent postaje neplodan.

Visoko toksične terapije imaju negativan učinak kako slijedi:

 • jaja su potlačena;
 • genetski materijal zametnih stanica je oštećen;
 • Postoji reorganizacija hormonskog podrijetla.

Svi ovi poremećaji manifestiraju se privremenom neplodnošću, koja se nakon terapije obnavlja i nakon nekog vremena rehabilitacije. Ponekad postoji potpuni gubitak reproduktivne funkcije. Štoviše, kršenje genetskog aparata zametnih stanica daje određeni rizik za razvoj užasnih patologija u fetusu. No, stupanj izloženosti zračenju i kemoterapiji ovisi o režimu liječenja, veličini raka, smjeru i dozi zračenja.

U većini slučajeva, jedini siguran način za začeće i rađanje zdravog i punog djeteta je krioprezervacija jaja prije početka terapije protiv raka. Čak iu slučaju potpunog gubitka reproduktivne sposobnosti nakon liječenja raka dojke, to će omogućiti embrionima da rastu i provode trudnoću.

Preporučujemo čitanje članka o tubularno-peritonealnoj neplodnosti. Iz nje ćete naučiti o oblicima i uzrocima neplodnosti, dijagnostičkim metodama, konzervativnim i kirurškim metodama liječenja.

I ovdje više o cervikalnom faktoru neplodnosti.

Je li moguće začeti nakon bolesti i nakon koliko

Naučivši za dijagnozu, žena odmah ne razmišlja o mogućnosti da ima djecu nakon liječenja. No, nakon potpunog pregleda i propisivanja režima liječenja, pa čak i moguće povoljne prognoze, postavlja se pitanje učinka liječenja na reproduktivni sustav. Onkolog treba upozoriti na moguće posljedice.

Ako žena planira imati djecu u budućnosti, onda da bi sačuvala tu mogućnost, morate zamrznuti jaja. Ova metoda ima nekoliko prednosti.

 • Možete uzeti biomaterijal u prirodnom ciklusu ovulacije, bez pribjegavanja njegovoj stimulaciji s hormonima.
 • Jaja još nisu oštećena kemoterapijom, hormonskom ili radioterapijom.
 • Djeca začeta i rođena kroz krioprotokol se ne razlikuju u razvoju od obične djece.
 • Zametak se može uzgajati i zatim transplantirati u maternicu u bilo koje prikladno vrijeme.
 • Zamrznuta jaja mogu se pohraniti u krioprezervaciji prema potrebi, a poznati su slučajevi uspješne trudnoće nakon 18 godina.
Skupljanje jaja za zamrzavanje

Ova metoda će pomoći da postanete roditelji i nakon strašne dijagnoze i borbe s njom. No, do sada nema točnih međunarodnih stavova i pravila o tome koliko dugo žena može početi pokušavati začeti nakon oporavka od raka dojke.

Teško je odgovoriti na to koliko će dugo tijelo trebati da se oporavi od liječenja. Osim toga, hormonska terapija se može provoditi jako dugo, nekoliko godina. To može ozbiljno ometati nošenje zdrave bebe. Trenutno se provode istraživanja o tome je li moguće privremeno zaustaviti hormonsku terapiju tijekom trudnoće, a zatim nastaviti.

S druge strane, najmanje čestice raka dojke mogu se nositi krvotokom kroz tijelo žene. Ove stanice mogu "spavati" sve svoje živote i nikada se više ne znaju.

Pogledajte video o trudnoći nakon raka dojke (očuvanje plodnosti, rizici za majku i fetus):

No trudnoća je posebno stanje tijela kada se aktiviraju svi procesi u tijelu. U ovom trenutku sve je u potpunosti obnovljeno kako bi se osigurao život majke i fetusa. Stoga, trudnoća može biti snažan okidač za povratak raka dojke. Opasnost leži u činjenici da žena možda nema vremena izdržati dijete, uništavajući dva života.

Za početak odbrojavanja, kada možete pokušati trudnoću, trebate nakon posljednje terapije. Ako je bilo 1 - 2 stupnja raka dojke, koji nije dao metastazu, vrijedi započeti začeće tek nakon pet godina. Ako je postojala faza 3, tada bi se razdoblje trebalo povećati na 7 - 10 godina, a nakon terapije treba proći pet godina trajne remisije.

Značajke žene nakon bolesti

Trudnoća nakon raka dojke zahtijeva pažljivo praćenje liječnika. Kao što je već spomenuto, poimanje prirodnog načina nakon terapije postaje gotovo nemoguće ili opasno za zdravlje nerođenog djeteta.

Stoga je učinkovitija metoda in vitro oplodnja nakon krioprezervacije jaja. Ova metoda je dobra jer se ženskom tijelu ne daje dodatno opterećenje u obliku hormonske podrške. Ali u nekim slučajevima trudnoća se može pojaviti prirodno.

U svakom slučaju, djeca rođena nakon raka dojke nemaju nikakvih patologija, ne zaostaju u razvoju i ne pate u budućnosti od određenih zdravstvenih problema.

U slučaju trudnoće nakon liječenja tumora, žena mora obavijestiti liječnika o bolesti. Prema tome, s određenom učestalošću treba testirati na biokemiju i provesti pregled mliječnih žlijezda. Inače, upravljanje pacijentovim stanjem se ne razlikuje od uobičajenog.

Žene koje postanu trudne nakon liječenja raka dojke, važno je znati sljedeće:

 • Učinak zračenja i kemoterapije na fetus ne može se predvidjeti.
 • Komponente u sastavu lijekova za liječenje raka dojke još nemaju temeljite rezultate o dugoročnim učincima na tijelo. Štoviše, mnogi od njih mogu izdržati u krvi žena za nekoliko godina i imati negativan utjecaj na formiranje i razvoj fetusa, kao i izazvati prerano rođenje ili pobačaj.
 • Postoji rizik ponovnog pojavljivanja u pozadini trudnoće, ali nije obvezan.

Što ako se rak otkrije tijekom trudnoće

Postoje slučajevi kada žena uči o zloćudnom tumoru mliječne žlijezde tijekom trudnoće djeteta. U pravilu, liječnička presuda je ista - pobačaj i trenutačni početak liječenja. Ali ponekad je pacijent spreman žrtvovati svoje zdravlje za rođenje djeteta. Tada se pita može li i ima li vremena da to podnese. U ovom slučaju, sve ovisi o tome koliko je rak agresivan i koliko dugo je trudnoća.

Ako je tumor dojke otkriven u ranim stadijima, vjerojatno je potreban pobačaj. Čak i ako se rak otkrije polagano, u 1-2 fazi, kemoterapija, zračenje ima izrazito negativan utjecaj na razvoj fetusa. Sve to će dovesti do pobačaja ili deformiteta u djetetu. U ovom slučaju, očuvanje trudnoće je nemoguće.

Pogledajte video o trudnoći u raku:

Također ne možete ostaviti nositi fetus s agresivnom prirodom raka dojke. Činjenica je da žena ne može živjeti do trenutka rođenja, a dijete će umrijeti.

Ako je razdoblje trudnoće dulje od 22 - 24 tjedna, a sam tumor nije agresivan i još uvijek u početnoj fazi, onda se obično čeka da fetus dosegne dob u kojoj već može živjeti izvan majčinog tijela. Žena je pod carskim rezom, nedonošče je smješteno u posebnu kutiju i “uzgojeno” u traženo stanje, a majka počinje liječenje. U ovom slučaju dojenje ne može biti jedinstveno.

I ovdje više o maternici bora za začeće i liječenje neplodnosti.

Trudnoća nakon raka dojke je sasvim moguća. Danas postoje tehnike i lijekovi, pomoću kojih žene imaju priliku postati majka i nakon tako strašne bolesti. Međutim, uvijek postoji rizik od ponavljanja i pobačaja djeteta. Za trudnoću nakon raka dojke treba pristupiti s punom odgovornošću, zadržavajući privremenu udaljenost.

Mnoge žene smatraju da će, ako ne doje, promjene nakon trudnoće biti minimalne. U stvari, glavne transformacije s mliječnim žlijezdama javljaju se čak i tijekom nošenja djeteta.

Mliječne žlijezde će biti izvor prehrane za dijete, a za to trebaju biti spremne. A ako trudnica ima bol u prsima, znak trudnoće je ne bi trebao plašiti.

U maternice fibroids se često naći u žena u reproduktivnoj dobi. Dešava se da prvi put o tome možete saznati samo tijekom ultrazvuka tijekom trudnoće ili nakon poroda.

Sve o žlijezdama
i hormonski sustav

Postignuća moderne medicine u liječenju raka dojke kod žena dovela su do činjenice da se danas očekivani životni vijek takvih pacijenata povećao za 10-20 godina. U ranoj fazi, bolest se može potpuno izliječiti. U tom smislu, žene su zabrinute zbog pitanja je li trudnoća moguća nakon raka dojke? Ili što ako je bolest dijagnosticirana dok je pacijent nosio dijete?

Rak dojke i trudnoća

U ovom trenutku nema dokaza da rak dojke u trudnica može na neki način štetiti fetusu. Potencijalna opasnost leži u liječenju malignog tumora, osobito ako je bolest u uznapredovalom stadiju. Šansa za normalan tijek trudnoće i povoljan ishod rađanja postoji ako se dijagnoza dijagnosticira na vrijeme, a blagi tretman započne na vrijeme.

Rak dojke ne utječe na tijek trudnoće, liječenje bolesti je opasno za fetus.

Postoji još jedna vrlo važna točka koja se ne može ignorirati. Mnogi lijekovi koji su propisani za liječenje malignih tumora dojke imaju niz nuspojava. Stalna mučnina ili povraćanje, zajedno s toksikozom, mogu uzrokovati različite komplikacije trudnoće kod pacijenta ili negativno utjecati na fetalni razvoj.

Važno je! Najsigurnija metoda za dijagnosticiranje malignog tumora u trudnica je biopsija i histološki pregled materijala.

Liječenje raka tijekom trudnoće

Ako se žena suočava s bolešću kao što je rak dojke, a trudnoća se javlja u to vrijeme, tada sigurnost primijenjenog liječenja postaje važna. To može biti:

 • Kirurški zahvat (mastektomija) s ciljem uklanjanja zahvaćenog područja. Ova metoda se smatra najsigurnijom za bilo koji trimestar trudnoće.
 • Kirurgija (lumpectomy) izvodi se u trećem tromjesečju trudnoće. Tijekom ove operacije brtva se uklanja iz žlijezde i regionalnih limfnih čvorova.
 • Metoda kao što je kemoterapija koristi se samo od drugog tromjesečja, kada su svi važni procesi za formiranje i razvoj fetusa već završeni.
 • Kod dijagnosticiranja posljednjeg stupnja raka propisana je terapija zračenjem. Ovdje bi žena trebala samostalno odlučiti što će učiniti, jer to liječenje uzrokuje različite vrste patologije i abnormalnog razvoja fetusa.

Jedna od metoda za dijagnosticiranje raka dojke je ultrazvuk.

Dakle, ako se rak dojke nađe u trudnoći, većina liječnika će dati pozitivan odgovor na pitanje "je li moguće rađati"? Suvremene metode liječenja malignih tumora u dojkama trudnice u mnogim slučajevima omogućuju vam da spasite fetus i pridonesete gotovo potpunom oporavku pacijenta.

Trudnoća nakon raka

Mogu li roditi nakon raka dojke? Liječnici kažu da trudnoća doprinosi ponovnom pojavljivanju bolesti, negativno utječe na hormone žene i ima ozbiljne posljedice koje ugrožavaju život majke i buduće bebe.

Mnoge žene s anamnezom raka dojke ne žele imati djecu, kako ne bi izazvale pogoršanje situacije. Međutim, postoji mnogo takvih pacijenata koji, unatoč mogućim rizicima, planiraju roditi nakon liječenja raka dojke.

Važno je! Većina medicinskih stručnjaka slaže se da žene koje se odluče roditi nakon raka dojke svakako moraju čekati 5 godina! Ako je uklonjeni tumor malen i ima malu površinu širenja, tada možete zatrudnjeti prije tog vremena.

Trudnoća nakon liječenja raka dojke može uzrokovati ponovni nastanak onkologije

Relapsi tijekom poroda ovisit će o sljedećim čimbenicima:

 • u kojoj je fazi tumor uklonjen;
 • veličina tumora;
 • koja je vrsta zloćudna;
 • starost žene;
 • opća klinička slika bolesti;
 • stanje pacijenta u vrijeme planiranja trudnoće.

Na pitanje je li moguće rađati nakon raka dojke može odgovoriti samo liječnik pacijenta. Svaki je slučaj vrlo individualan. Budite sigurni da uzmete u obzir genetsku predispoziciju, moguće rizike za ženu i buduću bebu, kao i hormonsku pozadinu pacijenta.

Utjecaj trudnoće na rak dojke

Trudnoća ne može utjecati na pojavu malignog tumora. Medicinska statistika sugerira da je rizik od raka dojke u budućnosti značajno smanjen nakon trudnoće i rađanja u mladoj dobi.

Istraživanja moderne medicine pokazala su da se tumor koji se formirao tijekom trudnoće dijagnosticira mnogo kasnije. Žena koja nosi dijete, zbog povećanja protoka limfe (zbog povećane cirkulacije krvi u mliječnoj žlijezdi), može narasti tumor koji do sada nije pokazivao nikakve simptome. No, do sada ta tvrdnja nije potvrđena.

Važno je. Jedina stvar koja utječe na trudnoću je teškoća u dijagnosticiranju maligne neoplazme kod žene, što pridonosi odgađanju liječenja.

Danas, žena s rakom dojke može spasiti trudnoću i roditi zdravu bebu.

Unatoč svim poteškoćama, stopa preživljavanja pacijenata čiji je rak dijagnosticiran kasnije tijekom 6-7 mjeseci zbog trudnoće postupno se izjednačava s pokazateljima bolesnika koji nisu trudni. Prestanak trudnoće ne utječe na stopu preživljavanja pacijenta.

Bazalna temperatura od A do Z

* Dragi prijatelji! Da, ovo je reklama, tako se okreće!

Moja priča je planiranje trudnoće nakon raka dojke.

Pozdrav djevojke! Nemojte bacati papuče, ali čak i nakon takvih dijagnoza, želja za rađanjem djece ne podržava. ako vam ne smeta, ispričat ću vam svoju priču.
Imam 32 godine, kuću, obitelj, kćeri (tada je jedan završio jedan razred, drugi 3. 5 godina), živio sam ništa i nisam razmišljao o tome i odjednom... rak. Tko, od mene? ne može biti! Stupor. Dva tjedna kao zombi, nije me briga, nisam više tamo... Moji prijatelji su me doveli u svijest, jedan od njih je psiholog (još uvijek joj je zahvalan i privlačan više od jednom) Nisam se mogao osjetiti, ali sam dobio raspoloženje za liječenje. Odlučio sam, ako postoji stopa preživljavanja u mom slučaju, trebala bih biti tamo i samo tamo! Bilo je liječnika, dobrih ljudi, i počelo je: 5 prije, operacija, 4 poslije (povećana, mlada dob, negativni hormonski receptori), zračenje. Ugh, sve! Bilo je samo čekova: jednom u 3 mjeseca, jednom u 6 mjeseci, jednom godišnje. Od samog početka bilo je strašno, ispričavam se, bilo je bolno više ne rađati. Nisam se usudio, a suprug je pitao kad bi bilo moguće (uvijek je bio siguran, sve bi bilo u redu), odgovor je prirodan, o tome ne razmišljaš. Kada je rečeno o mogućem onemogućavanju jajnika bilo je zastrašujuće, ali to nije trebalo, hvala Bogu.
I sada, 6 godina je prošlo... Moj suprug je ne, ne, i podsjetit će vas da ja osobno ne zaboravljam želju da rodim sina. Prošle godine, onkolog je pitao za to, nije podigla glavu od pisanja na karticu: to je rizik za tebe, iako... 5 godina je prošlo... tumor nije ovisan o hormonima... možda... razgovara s ginekologom. Sve.
Nedavno obilježen 39 godina, ja razumijem povući na nema smisla ili da ili ne. Razgovarali su s njezinim suprugom, odlučili su da. Otišao sam kod ginekologa, rekao sam: ovdje planiramo trudnoću, ona: super. I: onkologija je. Ona: kada, što, kako. Kaže da nije, ali je bila trudna s limfozom. Sve je super, opustite se i zabavite. Ja: trebamo dječaka. Ona: Pa, mogu samo dati stol. Uzeo je mrlje, testove koji su prošli općenito, a hormoni štitnjače napisali i hormoni pod brojem 40-101, ultrazvuk zdjelice. To je sve. Učinio sam sve: ultrazvuk od glave do pete (samo je došlo vrijeme godišnjeg pregleda), testovi, štitnjača, lijevi hormoni u sljedećem ciklusu da prođu. Do sada je sve dobro osim cistitisa i cista u preostalim dojkama. Počeo je držati raspored BT-a, već drugi ciklus. Prvi je istinit s malim prostorima, suđenje. Kupio sam test za ovulaciju, tako kul, tamo, umjesto traka, smiješak se smije kad se O. već pročitao mnogo informacija. i oko B. nakon 35-40, kako povećati plodnost, itd., itd. I, naravno, čitam iz svog problema, nema više kategoričnih presuda da je nemoguće rađati, i to zadovoljava i daje nadu.
Za prethodne trudnoće nije bilo nikakvih problema - pometali su se, pokušali su pola godine i dobili voilu. Lako je hodala i rodila se na isti način. Sve je bilo samo edem u kasnijim razdobljima. Bez pobačaja, bez pobačaja, bez kontracepcije. Tijekom razdoblja liječenja, kao i uvijek na vrijeme, čak su i liječnici bili iznenađeni. Samo se molim Bogu da ću biti zdrav.
Ovo je priča! Unatoč činjenici da je mnogo napisano, kratko je rečeno. Unaprijed hvala svima, nadam se da neću suditi (ovo mi je dovoljno). Sva zdrava djeca i više.

Trudnoća nakon mastektomije

Iz otvorenih prostora Interneta. Rak dojke tijekom trudnoće!

Skidam šešir ovom čovjeku. Bog vas blagoslovio!

Djevojke hotties, za vas!

Glavno je uvjerenje u najbolje... u pozitivan ishod, bez žurbe... to je čudo, ali se događa samo neočekivano.

Imao sam kongenitalnu cistu, liječio sam se hormonima 1 godinu, nije mi pomogao, zatim kirurški zahvat na laparoskopiji, zatim godinu dana kasnije - trudnoća, zatim 6. tjedan - pobačaj (krivnja liječnika), a nakon godinu dana trudnoće... nestalo je mnogo snage i živaca... ali vjera je uvijek bio sa mnom... Vjerujem hochushka - sve će biti ok!

Trudnoća nakon raka dojke

Mnoge se žene pitaju je li moguće i kada razmišljati o planiranju trudnoće nakon liječenja raka dojke. U pravilu, nakon završetka liječenja, trudnoća je sigurna.

Iskra Daskalova, kirurg Centra za mamografiju, govori o glavnim aspektima problema.

Posljednjih godina postoje dva paralelna trenda: s jedne strane, sve više žena odgađa trenutak rađanja (prije, prva trudnoća dogodila se u dobi od 20 godina, sada sve češće u dobi od 30 godina), s druge strane, rak dojke. (sve češće među mladim ženama). Dakle, često, u vrijeme postavljanja dijagnoze, žena nije imala vremena ostvariti svoj majčinski potencijal. Postoje studije koje pokazuju da bi 47% žena u menopauzi koje su imale dijagnozu raka dojke željele imati djecu nakon liječenja (Letourneau et al., Cancer 2012). Međutim, u prošlosti je samo 3-5% takvih žena uspjelo imati dijete. To je bilo zbog nesigurnosti učinka trudnoće na daljnju prognozu raka i straha da će povećati rizik od recidiva. To je također dovelo do visokog postotka pobačaja u ovoj kategoriji žena (do 30% slučajeva). Srećom, u protekle 2-3 godine objavljeni su rezultati nekoliko važnih studija, što je omogućilo rastjerivanje starih predrasuda. Dokazali su da je trudnoća nakon raka dojke onkološki sigurna. Ti novi podaci već mijenjaju našu svakodnevnu praksu.

Prema najvećim meta-analizama, u koje je bilo uključeno 19.000 pacijenata s rakom dojke (njih 1.200 s trudnoćom nakon liječenja), utvrđeno je da je rizik od smrti bio 41% niži u slučajevima kada je žena zatrudnjela nakon liječenja u usporedbi s trudnicama. nakon liječenja nije bilo (Azim HA, Eur J Cancer, 2011). Druga velika studija (1.200 bolesnika s rakom dojke, njih 330 s trudnoćom nakon liječenja) potvrdilo je da je trudnoća nakon liječenja raka dojke sigurna bez obzira na hormonski status tumora (prisutnost ili odsutnost hormonskih receptora u tumoru) (Azim HA, J Clin Oncol, 2013). Budući da se oko 15% otkrivenih karcinoma dojke javlja u žena reproduktivne dobi, bilo koji kirurg dojke ili medicinski onkolog trebao bi biti svjestan ovih novih rezultata i ne bi trebao obeshrabriti žene od trudnoće nakon uspješnog liječenja ranog raka dojke, kao što se dogodilo u prošlosti.,

Također je važno napomenuti da prije početka liječenja, posebice kemoterapije ili hormonske terapije, pacijenta treba obavijestiti o mogućem negativnom utjecaju takvog liječenja na sposobnost dobivanja djece. Onima koji planiraju trudnoću nakon završetka liječenja treba ponuditi savjetovanje stručnjaka za reprodukciju prije početka liječenja. U skladu s tim, planiranje trudnoće treba razmotriti sa svojim liječnikom tijekom dijagnoze, u fazi planiranja liječenja.

Ne postoje službeni međunarodni protokoli o planiranju trudnoće nakon liječenja raka dojke, ali većina stručnjaka u ovom području preporučuje razdoblje ne ranije od 2 godine nakon dijagnoze, ne ranije od 6 mjeseci nakon kemoterapije, a ne prije 3 mjeseca nakon hormonske ili ciljane terapije. Trenutno se istražuje u Europi (POSITIVE trail), čiji će rezultati biti dostupni sljedeće godine; oni će odgovoriti na pitanje - da li je sigurno privremeno obustaviti hormonsku terapiju (tečaj koji traje dovoljno dugo - najmanje 5 godina) kako bi se rodilo dijete, a zatim nastaviti i završiti cijeli tijek hormonske terapije.

Dojenje nakon raka dojke, čak i od onoga na kojem je operacija obavljena (u slučaju operacije koja štedi organe), također je moguće sigurno i treba je poticati.

Pri izradi materijala korišteni su materijali:

Meta-analiza 14 studija. Azim HA ml., Santoro L, Pavlidis N, Gelber S, Kroman N, Azim H, Peccatori FA. Eur J rak. 2011 Jan; 47 (1): 74-83;

Prognostički učinak multicentričnog retrospektivnog istraživanja. Azim HA ml., Kroman N, Paesmans M, Gelber S, Rotmensz N, Ameye L, De Mattos-Arruda L, Pistilli B, Pinto A, Jensen MB, Cordoba O, de Azambuja E, Goldhirsch A, Piccart MJ, Peccatori FA. J Clin Oncol. 2013 Jan 1; 31 (1): 73-9;

Trudnoća nakon raka dojke: ako želite, gospođo. Pagani O, Partridge A, Korde L, Badve S, Bartlett J, Albain K, Gelber R, Goldhirsch A; Međunarodna grupa za grudi; Radna skupina za endokrinu grupu raka dojke u Sjevernoj Americi Rak dojke Res Treat. 2011 Sep; 129 (2): 309-17;

Savjetovanje o plodnosti i očuvanje plodnosti. Letourneau JM, Ebbel EE, Katz PP, Katz A, Ai WZ, Chien AJ, Melisko ME, Cedars MI, Rosen MP. Rak. 2012 Mar 15; 118 (6): 1710-7;

Trudnoća nakon raka dojke: mitovi i činjenice. Pagani O, Azim H Jr. Njega dojki (Basel). 2012 Jun; 7 (3): 210-214;

Trudnoća nakon raka dojke: populacijska studija. Ives A, Saunders C, Bulsara M, Semmens J. BMJ. 2007 Jan 27; 334 (7586): 194.

Roditeljstvo i preživljavanje nakon karcinoma dojke kod mladih žena. Mueller BA1, Simon MS, Deapen D, Kamineni A, Malone KE, Daling JR. Rak. 2003 Sep 15; 98 (6): 1131-40.

Studija temeljena na rastu populacije na temelju usklađene kohorte. Stensheim H, Cvancarova M, Møller B, Fosså SD. Int J Cancer. 2011 Sep 1; 129 (5): 1225-36

Born Cancer - populacijska kohortna studija iz Švedske. Dalberg K, Eriksson J, Holmberg L. PLoS Med. 2006 Sep; 3 (9): e336.

Ishod rođenja kod žena s rakom dojke. Langagergaard V, Gislum M, Skriver MV, Nørgård B, Lash TL, Rothman KJ, Sørensen HT. Br J Rak. 2006 Jan 16; 94 (1): 142-6.

Trudnoća koja se javlja tijekom ili nakon adjuvantnog trastuzumaba u bolesnika uključenih u ispitivanje HERA (BIG 01-01). Azim HA ml., Metzger-Filho O, de Azambuja E, Loibl S, Fočant F, Gresko E, Arfi M, Piccart-Gebhart M. Rak dojke Res Treat. 2012 May; 133 (1): 387-91;

Dojenje u raku dojke: uzorak, ponašanje i učinak na ishod raka dojke. Azim HA ml., Bellettini G, Liptrott SJ, Armeni ME, Dell'Acqua V, Torti F, Di Nubila B, Galimberti V, Peccatori F. Breast. 2010 Dec; 19 (6): 527-31.

Kemoterapija, ciljani agenti, anti-kemikalije, rak dojke? Pistilli B, Bellettini G, Giovannetti E, Codacci-Pisanelli G, Azim HA Jr, Benedetti G, MA Sarno, Peccatori FA. Cancer Treat Rev. 2013 May; 39 (3): 207-11.

Trudnoća nakon mastektomije

Mastektomija je operacija uklanjanja mliječne žlijezde koja se izvodi radi resekcije tumora ili, u rijetkim slučajevima, s visokim rizikom od razvoja raka. Prema statistikama, 15% žena koje su prošle ovu operaciju pripadaju dobnoj skupini ispod 40 godina. Istodobno, polovica pacijenata koji se podvrgavaju mastektomiji u dobi od djeteta željeli bi imati dijete u budućnosti.

Je li trudnoća opasna nakon mastektomije?

Prije toga liječnici kategorički nisu preporučili da žene koje su podvrgnute mastektomiji zbog tumora dojke imaju djecu nakon tretmana, ali sada je mišljenje znanstvene zajednice podijeljeno. S jedne strane, postoje hormonski ovisni oblici raka koji nasilno reagiraju na promjene u hormonskim razinama tijekom trudnoće. S druge strane, brojna istraživanja posljednjih godina ukazuju na to da majčinstvo nakon operacije ne povećava vjerojatnost recidiva onkološkog procesa.

Većina stručnjaka smatra da od trenutka završetka liječenja do začeća treba trajati najmanje 5 godina.

U svakom slučaju, planiranje rođenja djeteta nakon uklanjanja dojke mora biti usklađeno s liječnikom. Samo stručnjak može odlučiti je li trudnoća sigurna za vaše zdravlje i je li prošlo dovoljno vremena za začeće nakon završetka liječenja.

Porođaj nakon mastektomije

Rezultati brojnih istraživanja opovrgavaju prevladavajuće mišljenje da je bolest raka koja se prenosila u prošlosti mogla utjecati na zdravlje nerođenog djeteta. Stoga su šanse za zdravu bebu kod žene nakon mastektomije iste kao u njezinih zdravih vršnjaka. Ako je uklanjanje mliječne žlijezde popraćeno tijekom kemoterapije, to povećava rizik od preranog porođaja, ali čak iu ovom slučaju, učestalost abnormalnosti u zdravlju djeteta ne povećava se.

Uklanjanje mliječne žlijezde ne remeti proces proizvodnje majčinog mlijeka od strane ženskog tijela. Nakon mastektomije, žena može dojiti dijete sa zdravom dojkom.

Trudnoća nakon mastektomije

dobro.. Ne znam, imam 5 godina nakon operacije, posjetim onkologa jednom u tri mjeseca, međutim, uglavnom s rezultatima tumorskih biljega..

Dodano nakon 1 minute 9 sekundi
i onda, ako napravite bilateralnu mastektomiju prije trudnoće, vjerojatnost relapsa se približava nuli, zar ne?

Dobar dan, recite mi, da li su poznati slučajevi da je nakon raka dojke (operacije, kemoterapije, zračenja) bila normalna trudnoća i porod? Poznat, razumljiv, i ne tako mali.
A koje su posljedice? Pa, uh. Koje su posljedice trudnoće? Djeca, naravno!
Je li istina da za profilaksu predlažu dvostranu mastektomiju? To nije istina.

Općenito, sa stajališta dokaza, ne postoji konačan zaključak o učinku trudnoće nakon radikalnog liječenja raka dojke.

Zapravo, imam istu genetsku predispoziciju, provjerio sam, BRCA1 gen ima mutaciju. Ako postoje mutacije gena (BRCA2 i BRCA2), bilateralna mastektomija s jednostupanjskom rekonstrukcijom, ovariektomijom ili pacijentom se redovito promatra ( 6 mjeseci) kod liječnika i godišnje prolazi mamografiju. Izbor je obično za pacijenta.

Radikalno liječenje podrazumijeva dovršenje cjelokupnog kompleksa liječenja (operacije, radioterapije, kemoterapije), jer nismo tako rijetki kada se kemoterapija jednostavno ne može preporučiti, nadajući se maloj veličini tumora, ili pacijenti odbijaju HT nakon slušanja "zastrašujućih priča" prijatelji i poznanici.

Pitanja i odgovori

Zdravo, Xenia. Iskreno, ne poznajem institucije u kojima se provodi liječenje trudnoće kod pacijenata koji su radikalno liječeni od raka dojke. Promatranje tijekom trudnoće može se provesti samo ultrazvukom, sve ostale metode imaju izloženost zračenju, što je kontraindicirano tijekom trudnoće. Riječ je o trećoj fazi raka dojke, koja je obično popraćena nepovoljnom prognozom. Također je potrebno pojasniti je li ovaj tumor trostruko negativan rak dojke. Nažalost, u fazi 3, čak i nakon radikalnog liječenja, rizik od razvoja progresije bolesti je prilično visok.

Pozdrav Victoria Situacija je ozbiljna i zahtijeva raspravu o internim konzultacijama. U principu, trudnoća i porođaj su mogući, ali se moraju raspravljati o svim rizicima. U svakom slučaju, morate se usredotočiti na mišljenje liječnika.

Zdravo, Julia. Optimalno završite tretman, a zatim razmislite o trudnoći. Imam mnogo pacijenata koji su rodili nakon radikalnog liječenja raka dojke. Razmislit ću o otvaranju takve kolone.

Zdravo, Catherine. U principu, trudnoća je moguća, ali ja bih to pitanje ostavio na stranu - vrijeme potrebno za hormonsku terapiju. Ako se ranije smatralo da je trudnoća bila moguća u 5 godina, sada su se uvjeti smanjili - na 2 godine. Ali u vašem slučaju, hormonsku terapiju treba provoditi 5 godina. S obzirom na mladu dob, preporučio bih provođenje molekularno genetičke studije u takvom slučaju kako bi se isključio nasljedni oblik raka dojke. U svakom slučaju, morate se usredotočiti na mišljenje liječnika.

Zdravo, Irina. 1. Ako govorimo o stadiju 0 raka dojke, onda je imenovanje tamoksifena 5 godina sasvim dovoljno. Što se tiče trudnoće, to je moguće i, u načelu, ako nema podataka za recidiv tijekom pregleda, onda nakon savjetovanja s onkologom, možete započeti proces začeća. 2. Refleksologija nije kontraindicirana nakon tretmana s rakom dojke 0. U svakom slučaju, morate se usredotočiti na mišljenje liječnika.

Zdravo, Julia. Mišljenje o trudnoći i porođaju nakon radikalnog liječenja raka dojke značajno se promijenilo proteklih godina - ranije smo se 5 godina suzdržavali od trudnoće i poroda, a sada je to razdoblje smanjeno na 2 godine. Štoviše, vjeruje se da trudnoća koja je ovisna o hormonima, smanjuje rizik od recidiva. Da biste razgovarali o vašoj specifičnoj situaciji, morate vas vidjeti, znati što je liječenje provedeno. U svakom slučaju, morate se usredotočiti na mišljenje liječnika.

Zdravo, Julia. Naravno, imate priliku. Ako imate 35 godina, onda je moguća obnova menstrualnog ciklusa. Malo je vjerojatno da će trudnoća s tri puta negativnim karcinomom dojke utjecati na tijek bolesti.

Što se tiče definicije nasljednog oblika - da, preporučio bih da se izvrši takva analiza. U smislu promatranja - u takvom slučaju preporučujem prošireno ispitivanje - pregled, ultrazvuk postoperativnog ožiljaka, zdrave dojke, regionalne limfne čvorove 1 put mjesečno, kompjutorsku tomografiju prsnog koša i trbušne šupljine 1 put godišnje. U svakom slučaju, morate se usredotočiti na mišljenje liječnika.

Mislim da ćete biti zainteresirani za moju knjigu Rak dojke.Odgovori na pitanja, koja se može dobiti s bilo kojim redoslijedom od 3 tisuće rubalja u online trgovini Bintoff.Ru (http://www.bintoff.ru) ili izravno u trgovini prilikom naručivanja od 3 tisuće rubalja (St. Petersburg, Elizarovskaya st. 41, ured 218). Knjiga se uvijek može dobiti u odjelu gdje radim. Da biste to učinili, trebate doći u srijedu nakon 16 sati, kontaktirati me i bez ikakvih uvjeta, ja ću vam ga dati.

Zdravo, Alain. Tamoksifen nema teratogeni učinak, ali preporučujem provođenje svih testova koje opstetričari-ginekolozi trenutno nude kako bi se isključile genetske abnormalnosti. Iz pregleda bih predložio ultrazvučno skeniranje trbušne šupljine, ultrazvučno snimanje postoperativnog ožiljaka, regionalnih limfnih čvorova i zdravih dojki. Naravno, nepoželjno je provoditi rendgenske preglede tijekom trudnoće. U svakom slučaju, morate se usredotočiti na mišljenje liječnika.

Zdravo, Diana. U hormonski ovisnom raku dojke obično se propisuje hormonska terapija u jednom ili drugom obliku tijekom 5 godina (tamoksifen i zoladeks 2 godine, zatim tamoksifen do 5 godina). Nakon završetka hormonske terapije možete planirati trudnoću. Obično, prije planiranja trudnoće, preporučujem istraživanje koje isključuje napredovanje. Vaša je dob mlada (atipična za rak dojke i, u načelu, proširena analiza nasljednog oblika raka dojke mogla bi se provesti), pa bih koristio kompjutorsku tomografiju prsnog i trbušnog organa i scintigrafiju kosti u smislu promatranja. Prekidi u uzimanju tamoksifena su nepoželjni.

Što se tiče propisanog liječenja, on je adekvatan. Pomalo zbunjen činjenicom da je uz nisku vrijednost indeksa proliferativne aktivnosti propisana kemoterapija (ali učinak liječenja bio je očito vrlo dobar, pa je put bio ispravan, međutim, reprogramirao bi indeks proliferativne aktivnosti u drugom laboratoriju. Međutim, rezultat neće promijeniti taktiku), U svakom slučaju, morate se usredotočiti na mišljenje liječnika.

Mislim da ćete biti zainteresirani za moju knjigu Rak dojke.Odgovori na pitanja, koja se može dobiti s bilo kojim redoslijedom od 3 tisuće rubalja u online trgovini Bintoff.Ru (http://www.bintoff.ru) ili izravno u trgovini prilikom naručivanja od 3 tisuće rubalja (St. Petersburg, Elizarovskaya st. 41, ured 218). Knjiga se uvijek može dobiti u odjelu gdje radim. Da biste to učinili, trebate doći u srijedu nakon 16 sati, kontaktirati me i bez ikakvih uvjeta, ja ću vam ga dati.

Pozdrav Svetlana. Riječ je o prvom stupnju raka dojke. Prema imunohistokemijskoj studiji, tumor je ovisan o hormonima, nije osjetljiv na ciljanu terapiju. U principu, s obzirom na veličinu tumora, odsutnost lezija aksilarnih limfnih čvorova, odnosno fazu, nakon radikalne operacije može se propisati samo hormonska terapija, iako je s obzirom na vašu mladu dob, pitanje kemoterapije prikladno. Kemoterapija može stvarno smanjiti reproduktivni potencijal žene, ali kemoterapija ne dovodi do poremećaja genetskog aparata jajne stanice, ako se taj period održava između kemoterapije i začeća. Obično se 5 godina nakon završetka radikalnog liječenja preporučuje suzdržavanje od trudnoće i porođaja. Međutim, posljednjih godina mišljenje o tom pitanju se mijenja. Kemoterapija se obično daje 3-4 tjedna nakon operacije. Odgoditi ga za više od 4 mjeseca je nepraktično. U svakom slučaju, morate se usredotočiti na mišljenje liječnika.

Trudnoća i rak dojke

Rak dojke komplicira 1 u 1600-5000 trudnoća.

Samo u svakom 6. slučaju, rak dojke se razvija u žena reproduktivne dobi, ali od njih se svaki sedmi slučaj dijagnosticira tijekom trudnoće ili u ranom postporođajnom razdoblju. Trudnoća i rak dojke dugo su se smatrali zloslutnom kombinacijom, budući da samo 1 od 20 mladih žena s anamnezom raka dojke kasnije zatrudni. Sada se vjeruje da sama trudnoća ima mali utjecaj na rast raka dojke, iako stvara probleme za njegovu dijagnozu i liječenje.

Utjecaj trudnoće na rak dojke

Trudnoća nije etiološki čimbenik raka dojke. Postoje jaki dokazi da trudnoća u ranoj dobi, kao i brojne trudnoće, zapravo smanjuju rizik od razvoja raka dojke. Štoviše, suvremeni koncept rasta tumora dojke sugerira da tumor postaje klinički vidljiv 8-10 godina nakon njegove pojave. Stoga se tumor ne može pojaviti i otkriti tijekom iste trudnoće. Sa stajališta povećane proliferacije žlijezda, povećane cirkulacije krvi i značajnog povećanja limfnog protoka u mliječnoj žlijezdi, koje se promatraju tijekom trudnoće, moguće je da trudnoća ubrza rast ovog asimptomatskog tumora, ali to nije dokazano.
Možda najznačajniji utjecaj trudnoće na rak dojke je kašnjenje u postavljanju dijagnoze i početak terapije. Prema nekim istraživanjima, interval između prvih simptoma bolesti i početka liječenja je 6-7 mjeseci duže u trudnica u vrijeme dijagnoze žena u usporedbi s ne-trudna. Veliki tumori se mogu zamijeniti s galaktokelom, a upalni karcinom u postporođajnom razdoblju može se smatrati mastitisom.
U vrijeme dijagnoze raka dojke povezanog s trudnoćom, 60% slučajeva već ima metastaze u regionalne limfne čvorove, a još 20% slučajeva imaju udaljene metastaze. Ipak, postotak preživljavanja ovih bolesnika postepeno se može usporediti sa stopama koje su zabilježene u bolesnika koji nisu trudni. Prestanak trudnoće, bilo pobačaj ili prerano rođenje, ne utječe na preživljavanje majke.

Trudnoća nakon liječenja raka dojke

Trudnoća nakon liječenja raka dojke nema dodatni učinak na stopu preživljavanja majke. Štoviše, među ženama s rakom dojke u I. i II. Stadiju, 5-godišnja stopa preživljavanja bila je bolja za one koji su zatrudnjeli nakon liječenja raka nego za žene koje nisu trudne.

Ženama koje su doživjele rak dojke često se savjetuje da izbjegavaju trudnoću 5 godina. Budući da je većina plodnih žena u dobi od 30-35 godina, ova preporuka gotovo isključuje trudnoću. Budući da trudnoća ne utječe na učestalost recidiva, motiv za takve preporuke može biti pokušaj da se izbjegnu problemi, ako liječenje relapsa komplicira trudnoću, ili pokušaj izbjegavanja rizika od siročeta. Ako par ima jaku želju za djetetom, onda možete zatrudnjeti čak i prije 5 godina nakon liječenja tumora, posebno ako je primarni tumor male veličine i bez široke raspodjele.

Estrogenski receptori i rak dojke

U prošlosti su membranski receptori estrogena i progesterona određivani u tkivu raka dojke kao prediktori odgovora tumora na hormonsku terapiju. Također postoje dokazi da pozitivni tumori receptora estrogena imaju manji rizik od ranih relapsa. Međutim, kod trudnica, visoke koncentracije progesterona inhibiraju sintezu receptora estrogena i progesterona, au visokim koncentracijama oba hormona, nuklearni oblici ovih receptora značajno prevladavaju. Dakle, tumori dojke koji su se pojavili tijekom trudnoće su negativno za receptore u smislu prisutnosti membranskih receptora. Provođenje imunohistokemijskih studija koje omogućuju identifikaciju i nuklearne receptore, pruža više mogućnosti za dijagnozu.

Liječenje raka dojke tijekom trudnoće

Čim se postavi dijagnoza, bolesnik se mora odmah podvrgnuti kirurškom liječenju. Uzimajući u obzir česta oštećenja limfnih čvorova, potrebno je izvršiti modificiranu radikalnu mastektomiju, koja omogućuje adekvatnu procjenu stanja svih regionalnih limfnih čvorova. Bolje je izbjegavati konvencionalnu mastektomiju nakon koje slijedi zračenje aksilarne regije. Prekid trudnoće iz medicinskih razloga obično nije prikazan. Ako na temelju proučavanja postoperativnog materijala postoje stroge indikacije za dodatnu kemoterapiju, mora se donijeti odluka o prekidu trudnoće ili stimulaciji prijevremenog poroda ili odgođenoj kemoterapiji u trećem trimestru trudnoće. Budući da je kašnjenje u liječenju najvažniji čimbenik pogoršanja prognoze karcinoma dojke tijekom trudnoće, trudove treba stimulirati što je prije moguće za dobar opstanak fetusa u 32-34 tjedna. Mnogi citotoksični lijekovi koji se koriste za kemoterapiju raka dojke kontraindicirani su tijekom trudnoće. Zračenje se može izvesti na određenim područjima, međutim, doza može imati negativan učinak na fetus.

Rođenja nakon raka dojke: kakve poteškoće mogu nastati

Rak dojke je iznimno česta i opasna bolest koja pogađa gotovo 10% žena.

To je maligni tumor koji ne samo da ubrzano napreduje, nego često dovodi i do smrti, pogotovo ako ne poduzmete akciju na vrijeme.

Malo o bolesti

Izvor raka dojke su mutirane stanice dojke, a točni razlozi njihovog pojavljivanja nisu u potpunosti pronađeni. Najčešće je to zbog:

 1. Nasljednost: predispozicija matičnih stanica za mutaciju često se prenosi kćeri, čak i ako majka nema rak.
 2. Poremećene razine hormona: kasna menopauza, rana menstruacija, dugotrajna primjena hormonskih lijekova.
 3. Nepovoljni uvjeti, prisutnost loših navika: pušenje, alkohol, prekomjerna težina.
 4. Prisutnost određenih bolesti ili prijenos raka na druge organe: u potonjem slučaju može doći do recidiva.

Posebna opasnost leži u "nevidljivosti" i brzom razvoju raka: gotovo da nema posebnih znakova po kojima se može otkriti. U prvim fazama, kada se liječenje može izvesti s najvećim uspjehom, nema mnogo pacijenata kod liječnika.

Kada tumor postane opipljiv i lako ga detektira čak i pacijent, već postoje 3-4 stadija. Ako je u fazi 1-2 raka, stopa preživljavanja je do 98%, zatim u fazi 3 smanjuje se na 70-90%, au posljednjoj fazi smanjuje se na 10%.

Trudnoća


Pacijenti s rakom podijeljeni su u 2 skupine:

 1. Oni koji se boje da će imati djecu nakon svih postupaka.
 2. Oni koji žele ostaviti potomstvo.

Mogu li zatrudnjeti i roditi nakon liječenja raka? To je jedno od glavnih pitanja koje oduševljava mnoge žene, ali nema definitivnog odgovora.

S jedne strane, ne-trudnice su u opasnosti, osobito ako odgađaju porod na 30-40 godina. Tijekom tih godina počeo se povećavati rizik od pojave tumora.

S druge strane, tijekom trudnoće dolazi do oštrog skoka hormona koji može dovesti do razvoja hormonski ovisnog raka.

Svako liječenje raka uključuje:

 1. Kemoterapija ili terapija zračenjem za kontrolu rasta stanica raka.
 2. Provođenje operacije i potpuno uklanjanje tumora i zahvaćenog tkiva.
 3. Sekundarna radioterapija uništava preostale pojedinačne stanice.

Kao što je već jasno iz opisa, odmah nakon punog tijeka, žensko tijelo će biti izuzetno oslabljeno. Trebat će mu barem 5-10 godina da se oporavi, tijekom kojih se ne preporuča da ga opet naglašava. Tijekom ovih godina potrebno je redovito posjećivati ​​liječnika kako bi se spriječio nastanak recidiva i brzo ih presjekao u ranim fazama.

Razvija se određena složenost zbog starosti: mnoge djevojke vole prvo “ustati”, a zatim rađati. Obično se dijete odgađa za 30 godina i kasnije, drugo se čini bliže 35 godina.

U gotovo 90% slučajeva rak se dijagnosticira nakon 40 godina. To jest, kasna dostava može uzrokovati razvoj tumora zbog razloga povezanih s dobi.

Mogu li biti problema

Ako se oporavak nakon raka dogodi dobro, tijelo se brzo oporavi, a recidivi nisu uočeni, žena može izdržati i roditi zdravo dijete. Izlječen rak ne uzrokuje kronične bolesti ili kongenitalne abnormalnosti.

Jedini nedostatak je nasljednost: djevojčice često nasljeđuju predispoziciju za tumor od majke. Stanice raka nemaju učinka na dijete i neće ga moći ozlijediti.

Mnogo više problema će se pojaviti ako se rak ponovno pojavi tijekom trudnoće. Tada će majci trebati kemoterapija i drugi tretman koji će negativno utjecati na dijete.

Primjerice, tijekom kemoterapije u tijelo pacijenta uvode se otrovne tvari koje imaju loš učinak ne samo na tumor, nego i na zdravlje. Naravno, oni će ući u tijelo djeteta, koje se još formira i neće moći pružiti otpor. To može dovesti do krajnje neugodnih posljedica.

Prije nego što dobijete dijete, majka bi trebala pažljivo razmotriti ovu odluku s liječnikom i provesti niz pregleda kako bi utvrdila je li moguće roditi zdravo dijete s rakom dojke. Možda će trebati dodatni tretman ili neko vrijeme za oporavak.
Postoji li život nakon raka dojke, pogledajte sljedeći video:

Zanima vas kakvi zdravstveni problemi dijete može imati dok uzima terapiju? I trebaju li žene koje imaju rak prije trudnoće posebne vitaminske komplekse za trudnice, jer je njezino zdravlje narušeno dugotrajnim liječenjem?