Recepti za druge tečajeve

U ovom odjeljku razmotrit ćemo recepte za glavna jela - složenice, sufle, variva itd., Čija se uporaba može preporučiti pacijentima s raznim onkološkim bolestima.

VAŽNO! U izbornik ne smijete uključivati ​​nikakve proizvode bez prethodnog savjetovanja s onkologom: s različitim oblicima raka, isti proizvodi mogu imati različite učinke na tijelo.

Gdje mogu dobiti dijagnozu i liječenje raka?

Na našim web stranicama postoji stotine klinika i medicinskih centara u različitim zemljama, gdje možete proći preciznu dijagnostiku i liječiti razne onkološke bolesti. Na primjer, takve medicinske ustanove mogu biti:


Sveučilišna bolnica njemačkog grada Dresdena veliku pažnju posvećuje dijagnostici i liječenju raka. Klinika je osnovala specijalizirani onkološki centar u kojem se provodi velika količina istraživanja i osposobljavaju liječnici. Idi na stranicu >>


Izraelski institut za onkološku medicinu „Rambam“ ima visok ugled u Europskom društvu za medicinsku onkologiju kao kliniku, specijaliziranu za kompleksno liječenje raka. Klinika je uspješno primijenila napredne tehnike, kao što su sustavna i intraoperativna radioterapija. Idi na stranicu >>


Međunarodni centar Johns Hopkins u Singapuru pridaje veliku važnost svojim istraživanjima u području onkologije i uvođenju najnovijih znanstvenih istraživanja u kliničku praksu. Centar dijagnosticira i liječi sve vrste do sada poznatih vrsta raka. Idi na stranicu >>


Sveučilišna bolnica njemačkog grada Regensburga ima veliko iskustvo u dijagnostici i liječenju širokog raspona onkoloških bolesti. Klinika se najčešće upućuje na liječenje malignih limfoma, kronične leukemije, raka želuca, crijeva, mliječnih žlijezda i urogenitalnih tumora. Idi na stranicu >>


Izraelski medicinski centar nazvan po Kaplanu ima u svojoj strukturi onkološku kliniku koja pruža visokokvalitetno liječenje za gotovo sve poznate vrste raka. U ovom slučaju, glavna specijalizacija klinike je terapija tumora probavnog trakta. Idi na stranicu >>


Središnja bečka klinička bolnica u Austriji je multidisciplinarna institucija, a jedan od prioriteta je terapija raka. Onkološki odjel bolnice opremljen je suvremenom opremom, iskusni onkolozi rade u osoblju. Idi na stranicu >>


Izraelska klinika "Elite Medical" spremna je pružiti sveobuhvatno liječenje gotovo svih poznatih vrsta onkoloških bolesti. U svom radu, klinika koristi najnaprednije tehnologije i metode terapije raka, medicinsko osoblje ima visoku stručnost i veliko iskustvo. Idi na stranicu >>


Jedan od prioriteta Nacionalne sveučilišne bolnice u Seulu je liječenje raka. Onkološki centar bolnice nudi visoko precizan pregled uz pomoć najmodernije dijagnostičke medicinske opreme. Idi na stranicu >>


Njemačka onkološka biologija u Freiburgu specijalizirana je za proučavanje onkoloških bolesti, dijagnozu i liječenje raka. Stručnjaci klinike razvijaju program i provode tijek liječenja, smatrajući onkološku bolest holističkom patologijom tijela. Idi na stranicu >>


U Njemačkoj klinici Nordwest uspješno djeluje Interdisciplinarni centar tumora, koji pruža visokokvalitetno i učinkovito liječenje oboljelih od raka. Centar prakticira individualni pristup svakom pacijentu, studije se provode na području imunologije onkoloških bolesti. Idi na stranicu >>

Mi liječimo jetru

Liječenje, simptomi, lijekovi

Recepti za pacijente s rakom

Dijeta za bilo koji rak - je 10-15% uspjeha oporavka. Prehrana igra veliku ulogu u održavanju normalne ravnoteže mikronutrijenata i vitamina unutar tijela.

Novotvorine raka emitiraju veliku količinu toksina u tijelu, a pravilna prehrana ima za cilj smanjiti tu razinu na zdravu ravnotežu. Osim toga, morate znati što se može i ne može jesti za vrijeme raka, kako se ne bi pogoršalo stanje, a ne povećala opća intoksikacija, pogoršala cirkulacija i ne bi se ubrzao rast tumora.

Osim toga, trebate poboljšati imunološki sustav, ubrzati regeneraciju stanica. To je posebno važno nakon teške kemoterapije, koja uvelike utječe na cijelo tijelo, trovanjem. Zdrav imunitet će se boriti protiv malignih stanica i napasti tumor.

Cilj pravilne prehrane

 • Smanjiti opću intoksikaciju u tijelu i lokalizaciju tumora.
 • Poboljšajte funkciju jetre.
 • Poboljšava metabolizam i regeneraciju stanica i tkiva.
 • Podignite hemoglobin i poboljšajte razmjenu kisika između crvenih krvnih stanica i zdravih stanica.
 • Normalizira metabolizam.
 • Poboljšati ravnotežu biokemijskog sastava u krvi.
 • Uklanjanje toksina i šljake.
 • Ravnoteža homeostaze.

Proizvodi protiv raka

Uravnotežena prehrana i dijeta za rak vrlo se razlikuju od uobičajene prehrane. I obično je naglasak na biljnoj hrani bogatoj antioksidansima, vitaminima i mineralima.

 1. Zeleni čaj. Sadrži epigalokatehin galat ili katehin, što smanjuje brzinu rasta tumora. Popijte 200 ml zelenog čaja svaki dan nakon večere.
 2. Kineske, japanske gljive. Reishi, Cordyceps, Shiitake, Maitake ima dobar način za poboljšanje imuniteta u oslabljenom tijelu. Plus smanjuje oticanje i oticanje same neoplazme. To uvelike smanjuje trovanje u blizini raka i smanjuje njegovu agresivnost.
 3. Alge. Dulce, chlorella, wakame, spirulina, kombu su jake inhibitorne tvari koje inhibiraju brzinu rasta tumora i smanjuju procese podjele stanica raka. Posebno je korisna za bolesnike s slabo diferenciranim tumorima.
 4. Orašasti plodovi i sjemenke. Bundeva, sezama, suncokret, lanena, badem, orasi. Sadrže lignane, koji povećavaju proizvodnju spolnih hormona. Dobar alat koji se koristi za prevenciju raka dojke. Bez tih tvari, stanice tijela su osjetljivije na mutacije, plus još toksina i dodatnih enzima u krvi. Sjeme također sadrži masti, bjelančevine, ugljikohidrate i korisne elemente u tragovima za stanice i tkiva.
 1. Zeleni s lišćem. Senf, lucerna, klice, pšenica, luk, mrkva, pastrnjak, češnjak, špinat, kumin, pastrnjak, peršin, zelena salata. Sadrži veliku količinu esencijalnih hranjivih tvari, minerala, vitamina i prirodnih aminokiselina. Listovi također sadrže klorofil, od kojeg uglavnom dobivamo prirodno željezo. Povećava količinu antitijela u tijelu, poboljšava fagocitozu, smanjuje količinu karcinogena u krvi i tkivima. Uklanja upalu u raku probavnog trakta. Samu salatu najbolje je začiniti lanenim uljem, što također pridonosi terapiji raka.
 2. Aromatično bilje. Menta, bosiljak, timijan, mažuran, karanfilić, anis, cimet, ružmarin, kumin, kurkuma. Pogoršava brzinu rasta tumora i poboljšava metabolizam.
 3. Grah. Šparoge, soja, slanutak, leća, grašak, grah. Sadrži kimotripsin i tripsin koji smanjuje brzinu rasta agresivnih stanica. Poboljšava regeneraciju stanica. Dobro s kuhanom ribom.
 4. Voće, povrće. Cikla, limun, mandarina, bundeve, jabuka, šljiva, breskva, grejp, marelica. Sadrže beta-karoten, likopen, elagičnu kiselinu, kvarcin i lyubein - ti antioksidanti štite tijelo tijekom kemoterapije i radioterapije.
 1. Bobice. Trešnja, trešnja, ribizla, brusnica, lužina, kupina, jagoda, borovnica, malina - tumor proizvodi veliku količinu egzogenih toksina koje bobice neutraliziraju uz pomoć antigenih inhibitora. Poboljšavaju DNA zaštitu stanica od ultraljubičastog i kemijskog izlaganja, smanjuju mogućnost mutacije i uništavaju stanice raka.
 2. Krsteno povrće. Repa, bijeli kupus, prokulica, cvjetača, brokula, rotkvica sadrže indol i glukozinolat, koji poboljšavaju funkciju jetre, smanjuju intoksikaciju i pogoršavaju klijanje stanica raka u krvnim žilama.
 3. Med, matična mliječ, propolis, pelud. Poboljšava regeneraciju, poboljšava imunitet, smanjuje stopu rasta raka i blago djeluje anestetički na pacijenta. Med se često koristi za rak ili karcinom želuca.

Zabranjene proizvode za rak

 1. Soda, soda i voda.
 2. Alkohol u paketima.
 3. Bujoni od ribe, mesa ili peradi.
 4. margarin
 5. kvasac
 6. Šećer i slatko
 7. Hrana za ocat
 8. Punomasno mlijeko. Ostali mliječni proizvodi mogu biti.
 9. Prvo brašno
 10. Konzervirana hrana, kiseli krastavci, kiseli krastavci, rajčice, ukiseljeno povrće itd.
 11. Ustajao krumpir
 12. Vrlo masna jela.
 13. Kobasice, soljene, dimljene bez razlike.
 14. Bilo kakve pržene masti.
 15. Brašno, peciva, peciva, kolači, slastice, koje dodaju puno dodatnih tvari.
 16. Majonez i spremite kečap.
 17. Coca-Cola, Sprite i druga slatka gazirana i bezalkoholna pića.
 18. Obrađeni i toplinski obrađeni sir.
 19. Smrznuto mljeveno meso, riba, meso i poluproizvodi.
 20. Dimljena, visoko soljena, začinjena i vrlo masna hrana.
 21. Goveđe meso - zbog velike količine aditiva, većina krava ima kancerogene izrasline, naravno da su izrezane kada se prodaju, ali je bolje ne riskirati.

pravila

Prije svega, morate razgovarati sa svojim liječnikom o prehrani, jer samo on zna točne podatke o mjestu, stadiju i agresivnosti edukacije o raku. Nakon bilo kojeg tretmana, kemoterapije, kao i nakon operacije, bolje je prestrukturirati prehranu, jer je prije svega potrebno osloniti se na lako probavljive tvari i proizvode, kao i na hranu koja daje veliku količinu tvari, proteina i ugljikohidrata za oporavak i regeneraciju.

Za 1 kilogram težine osoba treba do 30-40 kilokalorija. Tablicu možete vidjeti u nastavku.

Izbornik oboljelih od raka

Prehrambene značajke raka

Svi se onkolozi slažu da prehrana ima važnu ulogu u razvoju onkoloških bolesti. Hrana može smanjiti rizik nastanka tumora i utjecati na njegov razvoj.

Prehrana pacijenata oboljelih od raka trebala bi im omogućiti da održe snagu tijela u borbi protiv teških bolesti, pa je vrlo važno odabrati hranu koja je najkorisnija za prehranu.

Važnost pravilne prehrane u raku je toliko velika da često taj trenutak postaje odlučujući čimbenik u oporavku.

Sljedeće važne točke su među zadacima koje treba riješiti kliničkom prehranom u onkološkim bolestima:

- Hrana bi trebala stimulirati imunološki sustav i metabolizam;
- inhibirati razvoj tumora;
- pomoći očistiti tijelo;
- regulirati sastav krvi;
- daju tijelu dodatnu snagu i energiju.

Već godinama sudjeluje u utjecaju parazita na rak. Mogu pouzdano reći da je onkologija posljedica parazitske infekcije. Paraziti vas doslovno proždiru iznutra i truju tijelo. Oni se umnožavaju i prazne unutar ljudskog tijela, dok se hrane ljudskim mesom.

Glavna pogreška - izvlačenje! Što prije počnete zaključivati ​​parazite, to bolje. Ako govorimo o drogama, onda je sve problematično. Do danas postoji samo jedan djelotvoran anti-parazitski kompleks, to je TOXSIMIN. Uništava i čisti iz tijela sve poznate parazite - od mozga i srca do jetre i crijeva. Nitko od postojećih lijekova više nije sposoban za to.

U okviru Federalnog programa, pri podnošenju prijave prije (uključivo) svaki stanovnik Ruske Federacije i Zajednice Neovisnih Država može primiti 1 paket TOXSIMIN-a BESPLATNO.

Aktivno raste maligni tumor apsorbira svu energiju, lišava tijelo sposobnost da ga koriste, što u konačnici dovodi do tužan rezultat.

Kulinarski recepti za pacijente s rakom

Prvi tečajevi

Drugi tečajevi

Salate i predjela

Desertna jela

napici

Koje proizvode ne mogu konzumirati pacijenti oboljeli od raka

Kao i svaka teška bolest, liječenje raka zahtijeva posebnu prehranu. Zabranjeni proizvodi uključuju:

- sve životinjske masti;
- rafinirani proizvodi.

Teška hrana, koja uključuje dimljenu, slanu, prženu, masnu i konzerviranu hranu, zahtijeva puno energije za normalnu probavu. Osim toga, sadrže štetne tvari, kancerogene. koji, uz redovitu malnutriciju, mogu izazvati razvoj malignog tumora, stoga se takvi proizvodi bez žaljenja moraju isključiti iz prehrane.

Budite oprezni

Pravi uzrok raka su paraziti koji žive unutar ljudi!

Pokazalo se da su brojni paraziti koji žive u ljudskom tijelu odgovorni za gotovo sve fatalne ljudske bolesti, uključujući i nastanak kancerogenih tumora.

Paraziti mogu živjeti u plućima, srcu, jetri, želucu, mozgu, pa čak i ljudskoj krvi, jer od njih počinje aktivno uništavanje tjelesnih tkiva i stvaranje stranih stanica.

Željeli bismo vas odmah upozoriti da ne morate trčati u ljekarnu i kupovati skupe lijekove, što će, prema farmaceutima, korodirati svi paraziti. Većina lijekova je iznimno neučinkovita, uz to, oni nanose veliku štetu tijelu.

Otrovni crvi, prije svega se otrujete!

Kako pobijediti infekciju i istovremeno se ne naškoditi? Glavni onkološki parazitolog u zemlji u nedavnom intervjuu rekao je o učinkovitoj kućnoj metodi za uklanjanje parazita. Pročitajte intervju >>>

Korisni proizvodi za rak

Glavni princip prehrane u raku: hrana mora biti samo svježa i prirodna. Prilikom kuhanja morate smanjiti toplinsku obradu kako ne biste uništili korisne elemente u tragovima i vitamine.

Svježe bobičasto voće, povrće i voće koje se skupi kada su u potpunosti zreli donijet će najveću korist. Upravo su ti proizvodi uključeni u prehranu za rak koji pomažu normalizirati energetsku ravnotežu tijela i optimizirati imunološki sustav. To će, zauzvrat, omogućiti tijelu da se učinkovitije nosi s malignim neoplazmama.

Proizvodi s izraženim antikancerogenim svojstvima:

- pobornici u borbi protiv raka su sve vrste kupusa: bijeli, cvjetača, brokula, prokulica sadrži velike količine vitamina C, jača imunitet i aktivne tvari koje blokiraju razvoj tumora;

- tvar Likopen, koja se nalazi u zrelim rajčicama, ima aktivna zaštitna svojstva. Ova se tvar bolje apsorbira u kombinaciji s biljnim uljima, a posebno je korisno kvalitetno hladno prešano maslinovo ulje, jer također blokira rast tumora.

- dnevna potrošnja od 1 žlica. Maslinovo ulje pomoći će spriječiti rast primarnog tumora i razvoj njegovih metastaza.

- soja i njezini proizvodi također usporavaju rast malignog tumora i neutraliziraju produkte raspada tumora.

- Hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline igraju važnu ulogu u pravilnoj prehrani: riblje ulje, laneno ulje i morska masna riba.

- egzotične gljive imaju djelotvoran imunomodulatorni učinak. Prvaci u sadržaju aktivnih antitumorskih tvari su shiitake, maitake, cordyceps, bukovače.

Važno je održavati crijeva u radnom stanju - normalno stanje cijelog organizma ovisit će o njegovom pravilnom radu i prisutnosti korisne mikroflore u njemu. Razmotriti glavne mjere organizacije pravilne prehrane u različitim oblicima raka:

Prehrana za pacijente s rakom: 11 najvažnijih proizvoda

Rakovi su među najčešćim patologijama suvremenog svijeta. Opasnost od ove bolesti je visok postotak smrtnosti u bolesnika s rakom. Uz kiruršku metodu izlaganja, radijacijsku terapiju i kemoterapiju, dobro osmišljena dnevna prehrana može značajno poboljšati opće stanje bolesnika, au nekim slučajevima i doprinijeti izlječenju.

Prehrana pacijenata oboljelih od raka - 10 najkorisnijih proizvoda

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila popis esencijalnih namirnica za pacijente s rakom. Stoga hrana za rak nužno uključuje veliki broj proizvoda kao što su:

 • Krsteno povrće (bijeli kupus, brokula, prokulica)

Sastav ovih proizvoda uključuje indol, koji je snažan enzim s antioksidativnim svojstvima. Tijekom znanstvenih istraživanja utvrđeno je da su indoli sposobni neutralizirati višak estrogena. Većinom tog hormona većina onkologa povezuje pojavu raka dojke. Različite vrste kupusa također sadrže askorbinsku kiselinu u povećanim količinama. Vitamin C, kao što svi znaju, povećava otpornost organizma.

Redovita konzumacija soje pomaže blokiranju procesa podjele u kanceroznim tkivima. Također, ti proizvodi izlučuju visoko aktivne enzime koji imaju izraženu antikancerogenu aktivnost. Soja je uključena u uklanjanje nusprodukata nakon radioterapije i korištenje citotoksičnog liječenja raka.

Češnjak ima izražen učinak čišćenja, a posebno kombinira kancerogeni kadmij iz duhanskog dima i uklanja ga iz tijela. Osim toga, uporaba češnjaka stimulira aktivnost bijelih krvnih stanica, koje su odgovorne za stanje općeg imuniteta. Svakodnevna upotreba proizvoda od češnjaka značajno smanjuje šanse za rak gastrointestinalnog trakta. Češnjak također dovodi do pojave sumpora u jetri, što je neophodno za normalno funkcioniranje organa.

Rak prehrane pacijenta. što uključuje ovaj proizvod, osigurava opskrbu dovoljnom količinom joda, koji je potreban za funkcioniranje štitne žlijezde i regulaciju metaboličkih procesa u tijelu. Kao što je poznato, nakon 25 godina to se tijelo postupno smanjuje, što kasnije može uzrokovati poremećaj u radu. Hormonska neravnoteža zbog nedovoljne proizvodnje hormona štitnjače jedan je od kancerogenih čimbenika.

 • Orašasti plodovi i sjemenke voća

Još u doba antičkog Rima i Grčke, stanovnici su redovito koristili sjemenke kajsije, s obzirom da su se borili protiv raka. Doista, alatni orašasti plodovi i sjemenke raznih plodova sadrže leatril, vrlo aktivnu tvar koja uništava bilo kakvo kancerozno tkivo.

Lan, sezam i sjemenke suncokreta, koje između ostalog sadrže lignane u gornjem sloju. Te su tvari vrlo slične strukturi i djelovanju na estrogen. Povećanje broja lignana dovodi do inhibicije stvaranja estrogena i na taj način smanjuje osjetljivost organizma na genetske mutacije.

 • Japanske i kineske gljive

Ovi proizvodi sadrže visoko aktivne stimulanse imunološkog sustava, potičući samoozljeđivanje tijela. Takvi polisaharidni kompleksi ne mogu se naći u tradicionalnim gljivama.

Korištenje rajčica blagotvorno djeluje na cijelo tijelo kao cjelinu, zahvaljujući antioksidativnim svojstvima tih proizvoda.

 • Riblji proizvodi i jaja

Prednosti ovih proizvoda leže u visokom sadržaju omega 3 masnih kiselina, što isključuje mogućnost stvaranja stanice raka. Među ribljim proizvodima najveća antikancerogena pojava je i koprcati.

Osim visokog sadržaja vitamina C, agrumi i brusnice bogate su flavanoidima, posebnim tvarima koje pojačavaju aktivnost vitamina. Ellagic acid od malina, jagode i šipka štiti stanice od mutacija gena i zaustavlja podjelu kancerogenih elemenata.

Kurkuma je jarko žuta začinska đumbir, ima izražen antikancerogeni učinak na maligne tumore crijeva i žučnog mjehura.

Želio bih istaknuti pozitivan učinak crnog i zelenog čaja. Ovo piće sadrži posebne antioksidante - katehine, koji osim detoksikacijskog djelovanja imaju i citostatski učinak (zaustavljaju podjelu mutiranih stanica).

Proizvodi za rak

 1. Alkohol. Znanstveno je istraženo da zlouporaba alkohola povećava vjerojatnost onkologije gastrointestinalnog trakta i mliječne žlijezde. Temeljem navedenog, osobama koje se nalaze u zoni povišenog onkološkog rizika ne preporučuje se konzumiranje alkohola.
 2. Mesni proizvodi. Oboljelima od raka se savjetuje da se drže dijete s niskim sadržajem proteina, jer meso može sadržavati povećanu količinu nitrita i kolesterola.
 3. Sol i šećer. Prekomjerno slatka ili slana hrana često može izazvati rak želuca i crijeva.

Važno je znati:

Prehrana raka

Dokazano je da je pravilna prehrana sastavni dio u liječenju raka.

Neki proizvodi smanjuju rizik od stanica raka i utječu na njihovu egzistenciju.

Prehrana za pacijente oboljele od raka je dizajnirana kako bi podržala pacijentov imunitet i snagu, koji su potrebni za uspješno liječenje. Odabrane su hranu bogate vlaknima i vitamini.

Postoje situacije u kojima je pravilna prehrana odlučujući čimbenik u uspješnoj terapiji protiv raka.

Pravilna prehrana

Što bi pacijent trebao dobiti od prave prehrane?

 1. Proizvodi trebaju stimulirati imunološki sustav i metabolički sustav.
 2. Odabrani proizvodi koji mogu usporiti razvoj maligne neoplazme.
 3. Jesti pravu hranu čisti tijelo pacijenta s rakom.
 4. Liječnici su formulirali dijetu, koja uključuje proizvode koji reguliraju sastav krvi.
 5. Hrana bogata vlaknima i vitaminima daje tijelu dodatnu energiju i snagu.

Ako ne održavate snagu, rast malignog tumora može biti fatalan.

Anti-tumorski proizvodi

Zdravstveno stanje ovisi o proizvodima i ispravnosti njihove pripreme. Osim lijekova, ispravno odabrana hrana igra važnu ulogu u terapiji raka, a vi morate u potpunosti jesti.

Postoji 10 proizvoda koje je potvrdila Svjetska zdravstvena organizacija. Ovi proizvodi jačaju imunološki sustav, vraćaju psiho-emocionalno stanje, dovode tijelo u ton. Glavna sposobnost the zaustaviti rast tumorskih stanica.

Liječnici preporučuju slijediti dva pravila:

 • jedan prijem treba sadržavati 60% biljne hrane;
 • ne više od 20% hrane bogate proteinima.

Krsteno povrće

Popis povrća uključuje: cvjetaču, kupus, prokulicu, brokulu, krešu. Ovi proizvodi zauzimaju prvo mjesto na našem popisu. Sastoje se od indola koji stimuliraju

pojavu snažnih antioksidanata gl glutation peroksidaza enzima.

Znanstvenici su dokazali da indoli uspostavljaju komplementarnu aktivnost viška estrogena. Višak estrogena je prvi razlog za nastanak malignih tumora, osobito u mliječnoj žlijezdi.

Povrće je bogato vitaminom C. Za očuvanje indola, povrće se konzumira sirovo ili nakon prerade pare.

Proizvodi od soje

Svi proizvodi iz obitelji soje trebaju biti uključeni u prehranu oboljelih od raka. Sadrže prirodne sastojke (izoflavon i fitoestrogen), koji imaju antitumorski učinak. Sposobni su smanjiti toksične učinke u tijelu izloženom zračenju.

Češnjak i luk

Bilo koja dijeta protiv raka sadrži luk i češnjak. Češnjak ima svojstvo kelata. Kombinira toksične tvari i uklanja se iz tijela.

Aktiviraju se leukociti (bijele krvne stanice), tj. Oni su sposobni apsorbirati i uništiti tumorske stanice.

Rak želuca je jedna od najčešćih onkoloških bolesti. Jesti češnjak redovito smanjuje mogućnost obolijevanja. Češnjak je izvor sumpora, potrebno je da jetra obavlja funkciju detoksikacije.

Luk ima iste funkcije, ali malo slabiji. Sastav češnjaka i luka su alicini i sumpor koji obavljaju detoksikacijski rad. Jetra je jedan od neophodnih i univerzalnih organa. Ona je u pitanju

čisti tijelo karcinogena i neželjenih bakterija. Stoga je važno jesti hranu za pacijente s rakom.

Smeđe alge

Alge sadrže jod. To je važna komponenta za štitnjaču, regulira proces izmjene šećera u cirkulacijskom sustavu. Sa 24 godine, smanjuje se, svake godine njegova jedinstvenost slabi, smanjuje se proizvodnja hormona.

Proces metabolizma šećera usporava - to je prvi razlog pojave malignih tumora.

Bademi sadrže soli cijanidne kiseline, koja smrtno pogađa stanice raka. U davna vremena, ljudi su koristili bademaste orašaste plodove, kako se ne bi razboljeli od raka.

U sjemenkama lana i susama, sjemenke bundeve i suncokreta sadrže lignane. Ova tvar je slična hormonima estrogena i može ukloniti estrogen iz tijela pacijenta. Ako pacijent ima višak estrogena, rizik od obolijevanja od hormonski ovisnog tipa raka (rak dojke, jajnika i maternice) povećava se 3 puta.

Mnoge takve tvari nalaze se u proizvodima od soje. Stoga stanovnici azijskih zemalja rjeđe pate od hormonski ovisnih tipova onkologije.

Kineske gljive

Kineske ili japanske gljive sadrže tvari koje potiču nespecifičnu otpornost imunološkog sustava.

Obične gljive ih nemaju. Dijeta protiv raka trebala bi uključivati ​​te proizvode, čak ih se može sušiti. Dodaju se juhama, žitaricama itd.

Do danas, svaka dijeta protiv raka uključuje rajčice. Iako ne tako davno, znanstvenici su u svom sastavu pronašli snažne antioksidante i druga svojstva protiv raka.

Jaja i riba

Sastav ovih proizvoda uključuje omega-3 masne kiseline koje mogu inhibirati pojavu i reprodukciju tumorskih stanica. Preporučljivo je uključiti u vašu prehranu iverku.

Agrumi, bobice

Naranče, mandarine, limun, brusnice u sastavu imaju bioflavonoide koji podržavaju i poboljšavaju aktivnost vitamina C.

Jagode, maline, nara sadrže elagičnu kiselinu, koja se smatra snažnim antioksidantom. Oni mogu spriječiti oštećenje gena i usporiti rast malignih stanica.

Dopušteni začini

Liječnicima se dopušta dodavanje kurkume u posuđe. Kurkuma ima antikancerogena svojstva, čak se preporuča da se koristi u crijevnoj onkologiji i raku genitourinarnog sustava. Kurkuma smanjuje upalu i smanjuje količinu enzima u tijelu oboljelih od raka.

Zeleni čaj

Zeleni čaj pomaže u borbi protiv raka zbog visokog sadržaja polifenola. Polifenol djeluje antioksidansima.

Crni čaj također ima takvu komponentu, ali u manjoj dozi. Komponente zelenog čaja blokiraju štetne učinke slobodnih radikala i istodobno se odupiru aktivnostima tumora. U međuvremenu se smanjuje funkcionalnost tumora i rast krvnih žila.

U azijskim zemljama postoji običaj da se održavaju ceremonije čaja, a ako pogledate statistiku, možete vidjeti da su stanovnici tih zemalja rjeđe viđeni s onkologijom mliječnih, protetskih i pankreasnih žlijezda i raka jednjaka.

Da biste postigli pozitivan učinak, morate popiti 2 ili više šalica zelenog čaja dnevno. Ne smijete se uključiti u bolesnike s aritmijom, one koji imaju poremećaje u probavnom sustavu, žene u situaciji i djecu koja su dojena.

Dijeta protiv raka nakon operacije

Nakon operacije bolesniku se propisuje dijeta protiv raka. Pravilna prehrana zalog uspješnog oporavka.

Bolesnici trebaju ograničiti unos masti, kao i namirnice koje sadrže lako dostupne ugljikohidrate.

Možete jesti žitarice (osim riže), normalizirati crijevnu mikrofloru i spriječiti zatvor. Tjestenina se mora odbaciti.

Nakon što je operacija dopuštena: mršava riba, jaja, zeleni čaj i ukusno voće. Nakon određenog vremena nakon operacije, broj odobrenih proizvoda će se povećati, ali ćete ipak morati odustati od alkohola, prženih i dimljenih jela, začina, slatkiša.

Ako pacijent pati od zatvora, preporuča se piti puno. Ako se promatra oteklina, onda se ne smije konzumirati kupus, jaja, mahunarke, sok od jabuke i grožđa.

Dijeta za rak je napravljena za svakog pojedinačno. Ako odlučite dodati novi proizvod u izbornik, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Kada je pacijentu dijagnosticiran maligni tumor četvrtog stupnja razvoja, izbornik se sastoji od velikog broja kalorija. Kalorije pomažu u vraćanju energije, glukoze, vitamina i aminokiselina.
Gotovo svi bolesnici s uznapredovalim rakom su iscrpljeni. Stoga su uz njih propisani i lijekovi koji sadrže minerale, vitamine, željezo, magnezij i selen.

Povezani zapisi

Tumor rektuma

Akutna leukemija u odraslih

Što pokazuje oncomarker CA 15 3?

Kosa nakon kemoterapije

Izvori: http://wincancer.ru/rak/pitanie.html, http://orake.info/pitanie-bolnyx-rakom-11-samyx-vazhnyx-produktov/, http://wmedik.ru/zabolevaniya/onkologiya /pitanie-pri-rake.html

Izvedite zaključke

Konačno, želimo dodati: vrlo malo ljudi zna da je, prema službenim podacima međunarodnih medicinskih struktura, glavni uzrok onkoloških bolesti paraziti koji žive u ljudskom tijelu.

Proveli smo istraživanje, proučili hrpu materijala i, što je najvažnije, u praksi testirali učinak parazita na rak.

Kako se ispostavilo - 98% ispitanika oboljelih od onkologije zaraženo je parazitima.

Štoviše, to nisu sve poznate kacige na trakama, već mikroorganizmi i bakterije koje dovode do tumora, koji se šire u krvotok kroz tijelo.

Odmah želimo vas upozoriti da ne morate trčati u ljekarnu i kupovati skupe lijekove, koji će, kako tvrde ljekarnici, nagrizati sve parazite. Većina lijekova je iznimno neučinkovita, uz to, oni nanose veliku štetu tijelu.

Što učiniti? Za početak preporučujemo čitanje članka s glavnim onkološkim parazitologom u zemlji. Ovaj članak otkriva metodu kojom možete čistiti tijelo od parazita BESPLATNO, bez štete za tijelo. Pročitajte članak >>>

Preporučeni primjerni izbornik za bolesnike s rakom (prema K. Moerman, 1987)

Doručak - sok od 2 naranče i 1 limun, integralni kruh s maslacem i

sir ili zobena kaša s voćem i obranim mlijekom, mlaćenicom i biljnim čajem

Drugi doručak - sok od jabuke pomiješan sa sokom repe, voćem

Ručak - kaša od riže ili cjelovitih žitarica, povrće,

na pari, kriška maslaca, salata, začinjena sokom od 1 limuna i hladno pripremljenim uljem salate, voćem

Ručak - 1 ili 2 žumanjka, tučeno 20 ml obranog mlijeka, mlaćenica

s čašom 1 soka od grejpa, punog brašna

Večera - čajna juha od graška, integralni kruh, sirovo povrće,

bioogurt (sadrži samo mliječnu kiselinu), voće, mlaćenicu

navečer - mlaćenica sa sokom od 1 limuna

Za noć - čaša toplog obranog mlijeka

Doktorica dr. Moerman protiv raka uključuje konzumiranje velikih količina svježeg povrća (sve mahunarke, osim zelenog graška, krumpira, peršina, rabarbare, nekih vrsta kupusa, uključujući i ukiseljene) su isključene, povrće treba jesti sirovo ili na pari; voće (osim smokava, datulja i slatkog grožđa); Prirodni sokovi od povrća i voća (osobito mrkva i repa, također naranča, limun i jabuka); žitarice (kruh od cjelovite pšenice, makaroni i krekeri, nečišćena riža, pšenica, zobena i ječma mekinje, pšenica i kukuruzni pahuljice; pšenično brašno i proizvodi od pšeničnog brašna sitnog zrna - bijeli kruh, tjestenina, kolači, keksi, kolači, kolači ). Mliječni proizvodi su dopušteni: domaći i prerađeni nemasni sir, ovčji sir, obrano i kiselo mlijeko, kefir, svježi sir, nemasna pavlaka, jogurt i žumanjci; med, biljni čaj, hladno prerađeno maslinovo ulje i morska sol.

Prehrana zabranjuje konzumaciju mesa i životinjskih masti (osim maslaca), rafiniranog šećera, ribe, školjkaša, masnih sireva, bjelanjaka, punomasnog mlijeka, margarina, gljiva, toplo kuhanih (rafiniranih) biljnih ulja, svih vrsta mesa, ribe, piletine i gljivične juhe, kemijski umjetni konzervansi i boje, sol, kao i sva alkoholna pića, jaki čaj i kava, ne smiju pušiti.

Uz prehranu, Moermanova dijeta mora biti nadopunjena s još osam prehrambenih dodataka - esencijalnih vitamina i minerala. Prilikom njihove primjene treba strogo slijediti preporučene doze: vitamin A - 50.000 IU jednom

dan ujutro; Vitamin C - 250 mg 5 puta dnevno (maksimalna dnevna doza do 10 g); Vitamin E - 80 ME 5 puta dnevno; vitamini skupine B (B1, B2 i PP - 50-100 mg svaki, B6 - 20-50 mg svaki, biotin i B9 - 5 µg svaki, B12 - 20 µg svaki). Osim vitamina, limunsku kiselinu treba uzimati 3 puta dnevno, 1 žlicu otopine (10-15 g kiseline otopljene u 300 g prokuhane vode); jod - 1 žlica otopine joda u vodi 3 puta dnevno (1-3 kapi 3% -tne alkoholne otopine joda na 300 g vode); željezo - 1 žličica 3 puta dnevno i 500 mg pročišćenog sumpora u prahu pomiješanog s uljem, ujutro i navečer.

Prema preporukama nizozemskog liječnika, pacijenti oboljeli od raka trebaju jesti najmanje 5 puta dnevno u malim porcijama, temeljito žvakati hranu i nikada se ne prejesti. Približan preporučeni izbornik Moerman (1987) za pacijente s rakom dan je gore.

Trenutno u svijetu ima na desetke tisuća sljedbenika dr. Moermana. Samo u Nizozemskoj, među više od 10.000 članova Udruge Moerman Waniring, mnogi su liječnici i pacijenti koji su izliječeni od raka njegovom metodom.

Poznate antikancerogene dijete J. Gowlera i G. Shagalove ne razlikuju se mnogo od prehrane K. Moerman, ali njihovi sustavi liječenja, uz vegetarijansku prehranu, dodatno koriste metode čišćenja tijela - velik broj čišćenja kofeinskih krema i posta.

U kartici. 7.8-7.10 daju se najkarakterističnije antikancerogene dijete - potpora J. Gowleru i terapijsko-profilaktičkom V. Dotsenko i L. Sazanova.,

Treba imati na umu da dijetetski tretman ne isključuje uporabu tradicionalnih tretmana za rak: kirurgiju, kemoterapiju i zračenje.

Treba naglasiti da je glavni akter u borbi protiv podmuklih bolesti u navedenim sustavima liječenja sam pacijent, njegova volja, dosljednost, želja da se postigne kratkoročni, ali potpuni lijek za rak prelaskom na prirodan zdrav način života. A prvi korak na putu ka zdravlju je ozdravljenje bolesne duše, njezino pročišćavanje od ljutnje, gadnih, zavisti i okrutnosti, a to zahtijeva radikalno restrukturiranje cjelokupnog načina života i prehrane pacijenta.

Za prehrambenu prevenciju raka može se upotrijebiti piramida zdravstvene prehrane koju preporučuje SZO za Europljane 1995. (Slika 7.8). U njegovoj osnovi nalaze se proizvodi koji čine osnovu dnevne prehrane: povrće, voće, jestivo povrće, žitarice, orašasti plodovi, mahunarke, krumpir, žitarice, čaj, maslac, mliječni proizvodi - kefir, svježi sir, sir i jogurt, kao i maslinovo ulje. Jednom tjedno preporučuje se perad, riba, dva jaja, razne slastice i kolači. Zasićene životinjske masti, posebice meso i mesni proizvodi (dimljene kobasice, slanina, slanina, itd.) Oštro su ograničeni - do jednom mjesečno. Preporuča se prirodno suho crno vino do 200 g (jedna čaša dnevno). Ukratko, formula za borbu protiv raka izgleda ovako: više povrća, voća i žitarica, manje životinjskih masti, mesa i slatkiša, tj. Viška kalorijske hrane (Sl. 7.8-7.10).

Američki nutricionisti su 1993. godine razvili piramidu zdrave prehrane, koja je postavila načela dobre prehrane (Slika 7.11). Dakle, temelj naše dnevne prehrane trebaju biti kruh, riža, razne žitarice, krumpir i tjestenina - 5-11 sorti (baza piramide). Na drugom mjestu po važnosti su povrće (kupus, mrkva, repa, repa, itd.) - 5-7 sorti i voća (jabuke, banane, agrumi, grožđe itd.) - 3-5 komada Također ih treba svakodnevno konzumirati. Zatim slijedite: sir, jogurt, mlijeko, sir - 2-3 imena i meso, riba, perad, grah, jaja, orasi - 2-3 sorte, oni se konzumiraju umjereno dnevno. Šećer, sol, slanu hranu, slatkiše treba rijetko konzumirati. I kompletan

piramida masti, ulja, slatkiša, koje treba koristiti vrlo ograničeno - 2-3 puta tjedno.

Koliko često i koliko dnevno trebate jesti povrće i voće kako biste spriječili rak? Ovo pitanje najčešće postavljaju pacijenti, njihovi rođaci, prijatelji i liječnici. Stručnjaci za prehranu na američkom Nacionalnom institutu za rak 1992. godine ponudili su iznenađujuće jednostavno

gram za prevenciju raka prehranom "5Day", koji preporučuje svakodnevno konzumiranje najmanje 5 obroka povrća i voća. Naravno, to ne isključuje ingestiju obične hrane. Jesti povrće i voće, vrlo je važno promatrati ispravnu dozu. Na primjer, ako jedete narančasti kriški, četvrtinu jabuke ili krišku kupusa u jednom trenutku, to nije dovoljno. Za svaku vrstu povrća, voća, bobica, ljekovitog bilja i sokova postoji vlastita "doza". Jedna porcija sadrži: srednje jabuke, naranče, kruške ili banane; dvije srednje mandarine, dvije ili tri marelice ili šljive; 180 ml - čaša prirodne vreće (ali ne i nektar ili piće koje sadrži sok); oko istog volumena šalica napunjena sjeckanim lisnatim povrćem (kupus, zelena salata, rotkvica, itd.); pola šalice (90 ml), punjene povrćem - sirovo, kuhano, pirjana ili na pari; pola iste čaše (90 ml), punjene kuhanim grahom, grahom, graškom ili lećom; 1/4 iste čaše (45 ml), napunjena natopljenim suhim voćem.

• Posljednjih godina, osobito nakon tragične nesreće u nuklearnoj elektrani Černobil 1986. godine, uklanjanje radionuklida iz prehrambenih proizvoda - mlijeka, mesa, gljiva, povrća i voća - postalo je ozbiljan problem. Prisutnost radionuklida u hrani suvremenog čovjeka, nažalost, neizbježni su troškovi znanstvenog i tehnološkog napretka. Još jednom pogledajte sliku. 6.6, koji prikazuje glavne putove ulaska radionuklida iz hrane u ljudsko tijelo.

Nažalost, gotovo je nemoguće zaštititi sve proizvode od ulaska radionuklida u zagađeno područje. Stoga biste trebali znati neke mjere opreza kako biste smanjili njihov unos iz hrane.

Imajte na umu da su mlijeko, meso i njihovi proizvodi glavni izvori cezija-137 (60-80%), kao i stroncij-90 (40-60%) u ljudskom tijelu putem hrane. Mlijeko je glavni izvor radioaktivnog joda-131. Cezij se više nalazi u mesu starih životinja, a stroncij, naprotiv, u kostima mladih. Najviša koncentracija radionuklida određena je u bubrezima, plućima i jetri - parenhimski porozni organi, a najmanji - u masnoći i masnoći životinja.

Pri kuhanju mesa, jetre, bubrega i pluća, gotovo polovica cezija i stroncija prelazi u juhu, a samo 3-5% kostiju se prenosi. Bujon u svakom slučaju, morate zaliti. Ne biste trebali kuhati prva jela u kosti i mesne juhe, kao i hladno jellied meso s upitnom čistoće mesnih proizvoda na sadržaj radionuklida.

Riba i drugi plodovi mora se konzumiraju samo u kuhanom obliku - nakon 8-10 minuta ključanja, iscijedite juhu. Spržiti takvu ribu ili kuhati od nje do uha je nepoželjno.

U jajima, radionuklidi se akumuliraju uglavnom u ljusci i, kada se kuhaju, mogu djelomično prodrijeti u protein. Stoga se preporuča napraviti jaja iz jaja ili omleta.

S obzirom na činjenicu da se u proizvodnji brašna u mlinovima značajan dio radionuklida uklanja zajedno s mekinjama, u ovom slučaju potrebno je koristiti proizvode od finog mljevenja - bijeli kruh najvišeg stupnja.

Kao što je preporučeno od strane vodećih stručnjaka u poljoprivredi radiologije A. Povolyaev, oni bi trebali biti temeljito oprati u tekućoj vodi i, ako je moguće, ukloniti površinski sloj prije jela povrće, voće i bobice. U svim kuhanim namirnicama, radionuklidi se oksidiraju i postaju sigurni. Odvarite se od repe, krumpira, graha i kupusa nakon 8-10 minuta kuhanja - na njega se prenese do 50-80% cezija-137.

Budući da je veća vjerojatnost da gljive akumuliraju radionuklide iz svih biljaka, moraju biti vrlo oprezne s njima. Ako u svježim gljivama nakon namakanja i ključanja, broj radionuklida oštro padne, onda u sušenim gljivama mogu trajati dugo vremena. Zbog toga bi sve sušene gljive trebale biti podvrgnute radiosimetrijskoj kontroli, osobito ako su prikupljene iz velikih naselja i gradova. Sve gljive se mogu jesti samo kuhane, dvaput sipati juhu nakon 10-15 minuta kuhanja.

Postoje razne prehrambene tvari koje mogu smanjiti razinu radionuklida iz hrane, kao i smanjiti štetne učinke prodiranja zračenja na cijelo tijelo. Poznati moskovski nutricionista V.A. Konyshev dijeli radioprotektivne tvari u dvije skupine (tablica 7.11).

U prvu skupinu spadaju antioksidativni vitamini (A, E, C i karotenoidi), obojeni biljni pigmenti - antocijani koji pripadaju skupini flavonoida vitamina P, selena, cinka, mangana, bakra, polinezasićenih masnih kiselina kao što su omega-3, itd. Antocianini se nalaze u gotovo svim svježim crveno-žutim i tamnozelenim povrćem i voćem. U drugu skupinu spadaju kalcij, kalij, dijetalna vlakna itd. (Vidi "Prirodne antikancerogene tvari hrane"). Dodajte da svježe pripremljeni sokovi - mrkva, cikla, naranča, limun, bundeve, ogrozd i rajčica s pulpom, kao što pokazuju nedavne studije američkih i japanskih znanstvenika, također imaju radioprotektivna svojstva.

Od interesa su prehrambene preporuke za stanovnike Ukrajine i Bjelorusije, poznati američki stručnjak za medicinsku radiologiju, profesor R. Gale, za kojeg se zna da je aktivno sudjelovao u postupanju prema likvidatorima černobilske nesreće 1986-1987. Ove su preporuke i danas vrlo korisne.

Bujoni sjemenki lana, suhih šljiva, koprive, bilja koje imaju laksativni učinak.

Bogato piće, češće znojenje.

Prirodni sokovi s pigmentima za bojenje (rajčica, grožđe, mrkva, cikla i naranča).

Aronija, šipak, grožđice, suhe marelice.

Vitamini P, S. E, A, skupina B, crno vino (3 žlice dnevno).

Radish grated (rešetka u jutro, jesti u večernjim satima, i obrnuto).

Orasi (4-5 komada dnevno).

Hren, češnjak, luk - svakodnevno.

Heljda, zobena kaša.

Askorbinska kiselina (vitamin C) s glukozom - 3 puta dnevno za 1 g.

Aktivni ugljen (1-2 tablete prije obroka).

Vitamin A (50000 ME) ne više od 3-4 tjedna.

Kvadevit (3 puta dnevno).

Mliječni proizvodi - svježi sir, vrhnje, vrhnje, maslac.

Ogulite povrće i voće slojem do 0,5 cm, uklonite najmanje 3 lista od kupusa, luk i češnjak imaju povećanu sposobnost apsorpcije radionuklida, stoga ih treba pažljivo obraditi.

Bolje je jesti perad umjesto mesa. Prilikom kuhanja mesa, isperite prvu juhu, napunite je vodom i kuhajte dok nije gotova. Mesna juha isključuje.

Proizvodi koji zrače:

Nerafinirano biljno ulje.

Hrana bogata kalcijem, kalcijeve tablete.

Aspic kost, kost.

Trešnja, marelice, šljiva.

Meso i mesni proizvodi (govedina je najviše zaražena).

Kuhana jaja se ne preporučuju, jer se stroncij akumulira u ljusci, koja se kod kuhanja pretvara u protein.

• Sve povrće i voće mogu nakupiti jednu ili drugu količinu štetnih kemikalija - ostataka pesticida i mineralnih gnojiva. Iako stručnjaci za higijenu hrane često tvrde da je sadržaj nitrata i nitrita u biljnim proizvodima strogo reguliran i kontroliran od strane posebnih laboratorija, svatko treba znati kako ih se riješiti.

Kako smanjiti sadržaj nitrata u biljnim proizvodima? To stručnjaci preporučuju u tom pogledu.

Ispiranje u tekućoj vodi i guljenje krumpira, repe, švedske, rotkvice, repa smanjuju sadržaj nitrata u njima u prosjeku za 10%, uklanjajući kupus iz kupusa i 3 ^ 4 vrh lišća, a iz mrkve štap također za 10-15%. Značajniji rezultati dobiveni su namakanjem sirovog povrća.

Kada kuhate povrće, količina nitrata se također značajno smanjuje - oni se pretvaraju u izvarak. U isto vrijeme, povrće treba smanjiti, a vrijeme kuhanja i volumen vode treba povećati. Po završetku kuhanja dodajte sol i začine (usporavaju proizvodnju nitrata). U prosjeku, sadržaj nitrata za vrijeme kuhanja smanjuje se kod krumpira - za 80%, mrkve i kupusa - za 60-70%, rutabaga - za 50-60%, repe - za 40-50%. Bujon u hrani ne smije se konzumirati. Pare, kuhanje i prženje praktički ne mijenjaju koncentraciju nitrata u posudi.

Ostale vrste kuhanja povrća - kiseljenje, dekapiranje, dekapiranje, kao i druge vrste konzerviranja smanjuju koncentraciju nitrata, ali znatno manje od kuhanja. Treba imati na umu da većina nitrata prelazi u slanu vodu, marinadu itd.

Sušenje, priprema sokova i pirea, nažalost, povećava koncentraciju nitrata u gotovim proizvodima.

Stručnjaci također upozoravaju: ne kupujte zelje, povrće, voće i bobice od onih koji prodaju na ulici - nitko ne provjerava njihove proizvode. Nemojte kuhati povrće, voće i bobice u aluminijskim posudama - kontakt s metalom smanjuje korisna svojstva tih proizvoda, a toksičnost se može povećati.

• Vječna i velika istina da je ljudska tjelesna aktivnost ključ njegovog zdravlja i dugovječnosti, čovječanstvo je shvatilo vrlo dugo. Poznati mislilac i učenjak iz 17. stoljeća Blaise Pascal u aforizmu ga je najtočnije opisao: „Suština ljudske prirode je u pokretu. Potpun mir znači smrt. Zajedno s racionalnom i uravnoteženom prehranom, redovita tjelovježba, usmjerena na umjereno povećanje potrošnje energije, važna je komponenta u liječenju pacijenata oboljelih od raka i ima značajnu ulogu u uklanjanju stanja metaboličke imunosupresije.

Redovita tjelovježba poboljšava opće stanje pacijenata koji često imaju povećanu tjelesnu težinu i povezane poremećaje metabolizma ugljikohidrata masti; stimulira stanični imunitet; neutralizira slobodne radikale kisika; ojačati crijevnu funkciju evakuacije; pomažu u uklanjanju šljake tijela, potiču čišćenje i time povećavaju antitumorsku otpornost tijela. Osobito je korisno dozirano hodanje i dnevna gimnastika pomoću vježbi koje su na raspolaganju pacijentu.

Zapažanja američkih onkologa sugeriraju da brzo hodanje za jedan sat dnevno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za gotovo 26%. Čak i svakodnevni polusatni hodovi brzim tempom mogu pomoći smanjiti rizik od ove bolesti za 17%. Vjerojatni uzrok fenomena brzog hodanja je da se zbog fizičkog napora u tijelu razina inzulina smanjuje, što, kao što je dobro poznato, ima sposobnost stimuliranja rasta stanica crijevnih sluznica.

Kao što su pokazale studije u Zurichu i Stockholmu, ljudi koji većinu dana provode u sjedećem položaju ugroženi su rakom debelog crijeva i rektuma tri puta češće od drugih.

1999. godine u Norveškoj su u norveškim stručnjacima provedeni zanimljivi eksperimenti u kojima je sudjelovalo više od 26 tisuća norveških žena različitih dobnih skupina. Cilj mu je bio utvrditi preventivni učinak vježbanja na pojavu raka dojke. Rezultati eksperimenta bili su impresivni. Pokazalo se da su oni koji se aktivno bave tjelesnim vježbama, najmanje četiri sata tjedno, 40% manje vjerojatno da će dobiti rak dojke. Onkolozi vjeruju da je cijela stvar u ženskim spolnim hormonima - estrogen. Oni stimuliraju rast tkiva dojke i time ubrzavaju proliferaciju malignih stanica. Redovita tjelovježba i sport smanjuju sadržaj tih hormona u ženskom tijelu. Prema drugoj verziji, tjelesna aktivnost stimulira antitumorni imunitet. I konačno, aktivna tjelovježba, uključujući i brzo hodanje, neprijatelj je pretilosti, koja često doprinosi nastanku raka dojke.

Dakle, da sumiramo, za pojedinačnu prehrambenu prevenciju raka treba slijediti sljedeće preporuke.

• Suzdržite se od prekomjerne kalorijske prehrane (prejedanje) i smanjite unos masti na 20-25% ukupnog unosa kalorija. Takvo smanjenje masnoće doprinosi smanjenju učestalosti raka debelog crijeva, dojki, maternice, ispod želučane žlijezde i drugih organa. Tijekom normalne tjelesne aktivnosti osobe ukupni kalorijski sadržaj dnevne prehrane ne smije prelaziti 2200 kcal. Muškarci preporučuju 75 g, a žene - 50 g masti dnevno.

• Znatno ograničite potrošnju pržene proteinske hrane (meso, perad, riba), dimljene, konzervirane, soljene i ukiseljene namirnice (meso, kobasice, šunka, slanina, itd.) I ribu u dnevnom obroku.

• Uklonite ponovljenu i dugotrajnu uporabu pregrijanih masti (osobito u tavi), prženja i paljenja mesa, peradi i ribe na otvorenoj vatri i pri pušenju. To će značajno smanjiti sadržaj heterocikličkih karcinogena nastalih tijekom toplinske obrade hrane.

• Isključiti sve proizvode na koje utječe plijesan (kruh, žitarice i drugi proizvodi - tvore visoko toksični aflatoksini).

• Znatno ograničite konzumaciju jakih alkoholnih pića (ne koristite više od 20 grama čistog alkohola dnevno - to je 150-200 grama suhog crvenog prirodnog vina, ili čašu votke, ili jednu bocu laganog piva).

• Mnogo je korisnije jesti pirjana i kuhana jela, ali ne i pržena.

• Pokušajte uvijek hladiti kuhana, hladna jela (u juhi, mesu, kuhanom krumpiru i drugim namirnicama koje se kuhaju toplinom, akumuliraju se kancerogeni nitrozoamini).

• Nemojte žetve jesti (listovi kopra, peršina, celera i korijandera) posuti solju za zimu. Dugotrajnim skladištenjem takvih začina nastaju isti nitrosoamini.

• Nemojte konzumirati pretjerano tople napitke i hranu - oni uzrokuju opekline sluznice usne šupljine i jednjaka.

• Pokušajte ne koristiti dugotrajnu i opetovano prokuhanu vodu, - u njoj se povećava sadržaj vrlo toksičnih dioksina.

• Jedite organsku hranu gdje god je to moguće, po mogućnosti u vašem području.

• Dijeta mora biti što je moguće raznovrsnija: koristite svježe povrće i voće najmanje 4-5 puta dnevno (60% dijeta), žitarice (kruh, žitarice, žitarice, peciva od pšeničnog brašna), orašaste plodove, razne plodove mora i jestive povrće - sadrže mnoge prirodne antikancerogene tvari.

• Koristite svježu morsku ribu češće u prehrani - polinezasićene masne kiseline (kao što su omega-3) sadržane u njemu sprečavaju nastanak i razvoj mnogih malignih tumora.

• Koristite za kuhanje nerafiniranih hladno prešanih biljnih ulja, posebno maslina, lanenog sjemena, Kubana itd.

• Poželjno je povećati unos dijetalnih vlakana na 30-40 grama dnevno zbog žitarica - cjelovitih žitarica, pšeničnih mekinja, jabuka itd.

• Pokušajte jesti mršavo, bezkrvno meso. Ostaci krvi sadrže toksine i mrtve otrove.

• Koristite samo slavinu ili prokuhanu vodu pročišćenu iz kućnih filtara, kao i čistu i flaširanu ekološki čistu vodu za piće i kuhanje. Higijena vode za zdravlje jednako je važna kao i higijena hrane.

• Upotreba umjetnih gaziranih napitaka (limunada, pepsi-kola, coca-cola, fanta, itd.) Treba biti ograničena - oni imaju vrlo negativan učinak na sluznicu jednjaka i želuca.

• Nikada nemojte jesti kad ste fizički i psihički bolesni, jako umorni, boli i vrućica - takva hrana neće trajati.

• Jedite samo kada osjećate glad - malo po malo. Strogo se pridržavajte osobne higijene (čistoća tijela i duha,

dnevne stolice, redovito čišćenje tijela, itd.).

• Pokušajte tjedno postiti dane posta, što je posebno važno za sredovječne, starije i starije osobe - jednodnevni post s čišćenjem crijeva, češće prati post.

• Za prehranu i prevenciju bolesti češće se u uravnoteženom obliku koriste biološki aktivni dodaci prehrani koji sadrže vitamine, elemente u tragovima, antimutagene, antikancerogene i imunomodulirajuće tvari.

• Aktivno se krećite - redovita tjelovježba, trčanje i hodanje igraju značajnu ulogu u uklanjanju stanja metaboličke imunosupresije, sprječavanju raka crijeva i povećanju ukupne otpornosti tijela.

Naravno, iz nekih subjektivnih i objektivnih razloga, te preporuke je teško slijediti, ali još uvijek moramo nastojati u tome što više. Nepobitna je činjenica da je najbolji lijek za rak prevencija.

• Ako racionalna prehrana igra važnu ulogu u životu zdrave osobe, tada uloga prehrane postaje gotovo presudna u životu pacijenta s rakom.

U znanstvenoj medicinskoj literaturi, ideja o važnosti poboljšane prehrane oboljelih od raka je odavno potvrđena, unatoč podacima o supresivnom učinku na rast tumora različitih kvantitativnih i kvalitativnih ograničenja u prehrani (poznata kao niskokalorična dijeta), koja je poznata već više od 80 godina. To uzima u obzir da zbog rasta tumora u tijelu pacijenta postoji manjak energetskih i plastičnih tvari, te stoga neadekvatna opskrba hranjivim tvarima može ubrzati smrt organizma, dok povećana prehrana, unatoč mogućnosti ubrzanja tumorskog procesa, kompenzira taj nedostatak. u konačnici produljuje život pacijenta. Primjerice, I Međunarodni simpozij o prehrani, raku i prehrambenoj podršci (Francuska, 1985.) donio je nedvosmislenu odluku: „Ako pacijent koji boluje od raka ne može normalno jesti, trebate koristiti sve moderne mogućnosti kako biste osigurali punu opskrbu energijom i sintezu umjetnim sredstvima ”. Dakle, metabolički poremećaji, još više pogoršani upotrebom različitih medicinskih tehnika (kirurgija, kemoterapija i radijacijska terapija), ne dopuštaju ograničavanje moći utjecaja na rast tumora. Međutim, treba napomenuti da ne u svim fazama rasta tumora postoje duboki metabolički poremećaji. Već smo rekli da kalorijsko ograničavanje prehrane sprečava razvoj tumora, inhibira kancerogenezu smanjenjem inzulina i čimbenika rasta sličnih inzulinu u krvi, smanjujući unos masti, aminokiselina, ugljikohidrata i dušika, smanjujući serumski estradiol, konačno tijelo za skladištenje masti.

Do danas postoje brojni znanstveni podaci koji upućuju na to da unos kalorija u bolesnika s rakom općenito ne bi trebao prelaziti 1800 - 2000 kcal / dan (V.M. Dilman i sur.). Ograničite kvantitativne i kvalitativne

nutritivni standardi su prikladni za svakog pacijenta s rakom, osim za bolesnike s teškim bolestima s uznapredovalim oblicima bolesti. To je posebno važno kako bi se spriječio ponovni nastanak tumora u bolesnika nakon uklanjanja neoplazme - operacije, kao i kod bolesnika nakon završene kemoterapije i terapije zračenjem, koji su u kliničkoj remisiji. Ovi nalazi temelje se na eksperimentalnim i kliničkim studijama koje su nedvosmisleno pokazale golemi učinak smanjenja dnevne prehrambene stope na latentnu fazu ("uspavane stanice raka") metastaza (vidi sliku 3.6). Zanimljivo je da kada učinci ograničene prehrane na već rastuće metastaze, posebno kada primarni tumor nije bio udaljen, antimetastatski učinak nije uočen. Vjerojatno je da je ograničenje nutritivnih normi preporučljivo do određene granice, ispod koje se aktiviraju katabolički procesi koji sprječavaju antimetastatski učinak ograničene prehrane.

U značajnom broju bolesnika oboljelih od raka uočeni su poremećaji metabolizma ugljikohidrata masti, što dovodi do inhibicije stanične imunosti i funkcije makrofaga, što je često povezano sa sistemskim učinkom samog tumora na cijelo tijelo (vidi sliku 3.8). Drugi važan razlog za suzbijanje imunološke reaktivnosti je postojanje kompleksa endokrinih metaboličkih poremećaja koji se prirodno razvijaju u dobi od 30-35 godina. Obično se ti poremećaji manifestiraju prekomjernom težinom zbog nakupljanja masti, povećanjem razine ukupnog kolesterola u krvi, masnih kiselina-triglicerida, lipoproteina, inzulina, kao i smanjenjem osjetljivosti (tolerancije) na glukozu. Depresivni učinak ovih metaboličkih promjena na stanje stanične imunosti i makrofagne funkcije uzrokuje stanje metaboličke imunosupresije - glavne komponente cancrophilia sindroma (vidi sliku 3.10, 3:11). Važno je naglasiti da gornji metabolički poremećaji postoje čak i prije kliničkog otkrivanja tumora, da traju nakon njegovog uklanjanja i da stoga mogu negativno utjecati na pojedinačnu prognozu kod pacijenta s rakom.

Eliminacija metaboličke imunodepresije niskokaloričnom, uravnoteženom prehranom nije samo način povećanja i stimuliranja imunološkog sustava, već i važan dodatni (ad-juvant) način liječenja u onkologiji.

U nastavku su navedene glavne funkcije i načela terapijske i preventivne prehrane za onkološke bolesti, kao i popis najkorisnijih i najštetnijih prehrambenih proizvoda za pacijenta s rakom. Pri sastavljanju ovog popisa uzimaju se u obzir ne samo najnoviji podaci iz medicinske znanosti (biokemija, dietologija, farmakologija, onkologija i imunologija), već i stoljetna iskustva tradicionalne medicine (ayurveda, yoga, iscjeljivanje i naturopatija) - zdrave prehrane za tumor i druge ozbiljne bolesti.

Dakako, s vremenom će se ovaj popis rafinirati i nadopuniti u svjetlu najnovijih biokemijskih i molekularno-genetičkih istraživanja, ali glavna stvar za pacijenta s rakom, kao i za bolesnike s kardiovaskularnim i drugim bolestima, i dalje ostaje terapijska i preventivna prehrana, što bliže vegetarijanskom tipu., jer je to tako uravnotežena prehrana. doprinosi obnovi i oporavku ljudskog tijela.